Dražen Barišić, Krešo Petek, Vinko Grgić
Dražen Barišić, Krešo Petek, Vinko Grgić Foto: PIXSELL/Pixsell

I Dražena Baršića i Vinka Grgića, uhićene u aferi Janaf, sumnjiči se da su pogodovali poduzetniku Kreši Peteku u dobivanju milijunskih poslova u njihovim općinama.


Nakon što je određen istražni zatvor za ivanićgradskog poduzetnika Krešu Peteka i direktora Janafa Dragana Kovačevića i još nekoliko osumnjičenika, sudac istrage u subotu ujutro odredio je i istražni zatvor za gradonačelnike Nove Gradiške i Velike Gorice Vinka Grgića i Dražena Barišića. Istražni zatvor USKOK je zatražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Vezani članci Privođenje predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića - 1 Kako su se za Kovačevićeve partnere organizirale zabave s mlađim damama: "Ove četiri, kud ćemo s njima?... Ima jedna nova" Uhićeni Petek i drugi iz afere Janaf dovedeni na istražni sud Peteku i devet uhićenih u aferi Janaf određen istražni zatvor, Barišić i Grgić u subotu na ispitivanju u USKOK-u

Odvjetnik Vinka Grgića Zoran Mataić rekao je da je Grgić spreman dati ostavku na mjesto gradonačelnika iz moralnih razloga, dok je odvjetnik Dražena Barišića Igor Cišper rekao da njegov klijent o tome ne razmišlja.

„Misli da nije napravio ništa protuzakonito“, izjavio je Cišper.

I Baršića i Grgića sumnjiči se da su pogodovali Kreši Peteku u dobivanju poslova u njihovim općinama. Grgića se tereti da je Peteku pomogao dobiri posao izgradnje solarne elektrane Biosol u Novoj Gradiški, vrijedan više od 4 milijuna kuna. Barišić je pak, prema USKOK-u, Peteku pogodovao za posao projektiranja i rekonstrukcije velikogoričkog pročišćivača otpadnih voda, vrijedan 118 milijuna kuna i posao obnove sustava javne rasvjete u Velikoj Gorici vrijedan 30 milijuna kuna

USKOK tvrdi da je Petek Grgiću za navedeno pogodovanje obećao 102.000 kuna mita. Barišić je navodno Peteku pogodovao iz usluge.

Ručak s Grgićem: "Hoće meso ili ribu?"

U snimljenom razgovoru između Peteka i poslovnog partnera Zvonka Marasa dogovara se ručak s Grgićem.

“Mogli bismo u četvrtak, ali mogli bismo tam negdje na periferiji, da ne idem u centar jer idem na put. Ima tamo jedan kod Arene, pitaj ga je l’ hoće meso ili ribu”. „Ja ću mu poslat poruku, onda neka kaže šta hoće“, kaže Maras, a Petek dodaje: „A onda ćemo se mi uskladit“. Za dva dana sastanak je najvjerojatnije i održan, jer je Krešu Peteka tijekom sastanka nazvao sin Mario, a Petek mu je tada rekao: “Ja sam tu s Gradiškom”.

"Jesmo se dogovorili, tak ste mi rekli..."

Petek je istoga dana razgovarao s drugim poslovnim partnerom. Iz jednog razgovora može se zaključiti da su se Petek i partner krivo razumjeli tko treba dati mito Grgiću.

Do nesporazuma je došlo jer se uz projekt solarne elektrane očito dogovaralo i pogodovanje oko posla s reciklažnim dvorištem u Novoj Gradiški.

“Jesmo se dogovorili da ćete vi njemu dati 100 tisuća u kešu. Tak ste se vi dogovorili, tak ste mi rekli, Krešo”, kaže suradnik. “U novom projektu, a ne u ovome u p...ku”, pobjesnio je Petek.

“Ali vi ste s njim, kada ste otišli, kada sam ja otišao, tamo dogovorili, i on je meni rekao...”, nastavlja suradnik. “Ne, buduće projekte, nismo se razumjeli”, pojašnjava Petek.