Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji afere Janaf

Petek i partner porječkali se oko toga tko će Grgiću dati novac: "Vi ćete njemu dati 100 tisuća u kešu..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I Dražena Baršića i Vinka Grgića, uhićene u aferi Janaf, sumnjiči se da su pogodovali poduzetniku Kreši Peteku u dobivanju milijunskih poslova u njihovim općinama.

Nakon što je određen istražni zatvor za ivanićgradskog poduzetnika Krešu Peteka i direktora Janafa Dragana Kovačevića i još nekoliko osumnjičenika, sudac istrage u subotu ujutro odredio je i istražni zatvor za gradonačelnike Nove Gradiške i Velike Gorice Vinka Grgića i Dražena Barišića. Istražni zatvor USKOK je zatražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Slika nije dostupna Premrežen sustav pogodovanja Afera Janaf: USKOK donio rješenje o pokretanju istrage protiv 11 osumnjičenih, policija podnijela kaznene prijave protiv njih 13, a otkriveni su i novi detalji

Odvjetnik Vinka Grgića Zoran Mataić rekao je da je Grgić spreman dati ostavku na mjesto gradonačelnika iz moralnih razloga, dok je odvjetnik Dražena Barišića Igor Cišper rekao da njegov klijent o tome ne razmišlja.

„Misli da nije napravio ništa protuzakonito“, izjavio je Cišper.

I Baršića i Grgića sumnjiči se da su pogodovali Kreši Peteku u dobivanju poslova u njihovim općinama. Grgića se tereti da je Peteku pomogao dobiri posao izgradnje solarne elektrane Biosol u Novoj Gradiški, vrijedan više od 4 milijuna kuna. Barišić je pak, prema USKOK-u, Peteku pogodovao za posao projektiranja i rekonstrukcije velikogoričkog pročišćivača otpadnih voda, vrijedan 118 milijuna kuna i posao obnove sustava javne rasvjete u Velikoj Gorici vrijedan 30 milijuna kuna

USKOK tvrdi da je Petek Grgiću za navedeno pogodovanje obećao 102.000 kuna mita. Barišić je navodno Peteku pogodovao iz usluge.

Ručak s Grgićem: "Hoće meso ili ribu?"

U snimljenom razgovoru između Peteka i poslovnog partnera Zvonka Marasa dogovara se ručak s Grgićem.

“Mogli bismo u četvrtak, ali mogli bismo tam negdje na periferiji, da ne idem u centar jer idem na put. Ima tamo jedan kod Arene, pitaj ga je l’ hoće meso ili ribu”. „Ja ću mu poslat poruku, onda neka kaže šta hoće“, kaže Maras, a Petek dodaje: „A onda ćemo se mi uskladit“. Za dva dana sastanak je najvjerojatnije i održan, jer je Krešu Peteka tijekom sastanka nazvao sin Mario, a Petek mu je tada rekao: “Ja sam tu s Gradiškom”.

"Jesmo se dogovorili, tak ste mi rekli..."

Petek je istoga dana razgovarao s drugim poslovnim partnerom. Iz jednog razgovora može se zaključiti da su se Petek i partner krivo razumjeli tko treba dati mito Grgiću.

Do nesporazuma je došlo jer se uz projekt solarne elektrane očito dogovaralo i pogodovanje oko posla s reciklažnim dvorištem u Novoj Gradiški.

“Jesmo se dogovorili da ćete vi njemu dati 100 tisuća u kešu. Tak ste se vi dogovorili, tak ste mi rekli, Krešo”, kaže suradnik. “U novom projektu, a ne u ovome u p...ku”, pobjesnio je Petek.

“Ali vi ste s njim, kada ste otišli, kada sam ja otišao, tamo dogovorili, i on je meni rekao...”, nastavlja suradnik. “Ne, buduće projekte, nismo se razumjeli”, pojašnjava Petek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene