Katarina Peović
Katarina Peović Foto: Patrik Macek/Pixsell

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović predstavila je u četvrtak prijedlog kojim bi se regulirao rad liječnika, odnosno ako rade u javnom zdravstvu, da im se onemogući rad u privatnom sektoru.


"Naš je prijedlog brisanje članka 157. kojim se omogućava rad zdravstvenim djelatnicima iz javnog sektora u privatnom sektoru. I vraćanje članka 156a koji je stajao u nacrtu Zakona kojim se ograničava otvaranje privatnog obrta radnicima u javnoj zdravstvenoj skrbi", rekla je Peović u Saboru.

Vezani članci Ilustracija - 1 Skraćeni radni tjedan i dalje kao SF: Umjesto da radimo kraće za više, radit ćemo duže za isto ili još i manje? Ilustracija Novi Zakon o radu: Poslodavac će moći ulaziti u stan zaposlenika, stiže nova vrsta bolovanja, neki ostaju bez božićnice

Dodaje da je Zakonom o radu dozvoljeno raditi dopunski rad osam sati tjedno, 180 sati godišnje te da je to regulirano i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti pri čemu djelatnici moraju zadovoljavati uvjete poput savjesnog i potpunog obavljanja posla na radnom mjestu kako bi dobili dopusnicu za drugo radno mjesto.

"Liječnici upućuju svoje pacijente u svoju privatnu praksu"

"Liste čekanja su samo dio problema. Postoji problem korupcije u zdravstvu, gdje liječnici upućuju pacijente u svoju privatnu praksu, i obrnuto. Ne može se riješiti i zbog toga jer se može objaviti javno popis liječnika koji rade u privatnoj praksi i javnim bolnicama", naglasila je Peović.

Kaže da su iz medija dobili informaciju da je prošle godine u nacrtu Zakona o zdravstvenoj zaštiti bio unesen članak kojim se pokušalo ograničiti otvaranje privatne prakse za radnike koji rade u javnom zdravstvu. Navodi da u Zakonu o državnim službenicima također stoji da državni službenici imaju zabranu otvaranja obrta koji konkurira poslodavcu, odnosno državi.

Ilustracija Koja je razlika u radu na određeno i neodređeno vrijeme? Ovo morate znati prije potpisivanja novog ugovora o radu

Ilustracija, papiri Pokrenuta peticija protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama: "Krše se prava na povjerljivost i privatnost"

"Dva puta plaćamo istu osobu"

"Ovim se promjenama koje najavljuje ministar Beroš apsolutno ništa neće dogoditi. Lobističke skupine djeluju i sprječavaju mogućnost da mi vratimo javnozdravstvenu zaštitu svima u Hrvatskoj", ustvrdila je. Navodi da se godišnje izdvaja 460 milijuna kuna za ugovore države s privatnim praksama u kojima rade isti liječnici koji rade u javnoj službi. "Istovremeno plaćamo dva puta istu osobu. Preko 56 posto radnika u zdravstvu ima plaću veću od medijalne hrvatske plaće", zaključila je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju