Obavijesti Video Pretražite Navigacija
problem je i u korupciji

Peović bi zabranila liječnicima iz javnog sustava da rade privatno: "Dva puta plaćamo istu osobu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović predstavila je u četvrtak prijedlog kojim bi se regulirao rad liječnika, odnosno ako rade u javnom zdravstvu, da im se onemogući rad u privatnom sektoru.

"Naš je prijedlog brisanje članka 157. kojim se omogućava rad zdravstvenim djelatnicima iz javnog sektora u privatnom sektoru. I vraćanje članka 156a koji je stajao u nacrtu Zakona kojim se ograničava otvaranje privatnog obrta radnicima u javnoj zdravstvenoj skrbi", rekla je Peović u Saboru.

Pročitajte i ovo Prosvjedna šetnja Radničke fronte stanje nije dobro Radnička fronta prosvjedovala za pravo na pobačaj: "To je pravo već danas itekako ugroženo" Katarina Peović MAČKE VOLE GREBATI Svirala je u rock-bendu, a HDZ ju je optuživao da ima rusoljubno i srboljubno srce: Tko je Katarina Peović?

Dodaje da je Zakonom o radu dozvoljeno raditi dopunski rad osam sati tjedno, 180 sati godišnje te da je to regulirano i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti pri čemu djelatnici moraju zadovoljavati uvjete poput savjesnog i potpunog obavljanja posla na radnom mjestu kako bi dobili dopusnicu za drugo radno mjesto.

"Liječnici upućuju svoje pacijente u svoju privatnu praksu"

"Liste čekanja su samo dio problema. Postoji problem korupcije u zdravstvu, gdje liječnici upućuju pacijente u svoju privatnu praksu, i obrnuto. Ne može se riješiti i zbog toga jer se može objaviti javno popis liječnika koji rade u privatnoj praksi i javnim bolnicama", naglasila je Peović.

Kaže da su iz medija dobili informaciju da je prošle godine u nacrtu Zakona o zdravstvenoj zaštiti bio unesen članak kojim se pokušalo ograničiti otvaranje privatne prakse za radnike koji rade u javnom zdravstvu. Navodi da u Zakonu o državnim službenicima također stoji da državni službenici imaju zabranu otvaranja obrta koji konkurira poslodavcu, odnosno državi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donosimo detalje Koja je razlika u radu na određeno i neodređeno vrijeme? Ovo morate znati prije potpisivanja novog ugovora o radu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna reakcija liječnika Pokrenuta peticija protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama: "Krše se prava na povjerljivost i privatnost"

"Dva puta plaćamo istu osobu"

"Ovim se promjenama koje najavljuje ministar Beroš apsolutno ništa neće dogoditi. Lobističke skupine djeluju i sprječavaju mogućnost da mi vratimo javnozdravstvenu zaštitu svima u Hrvatskoj", ustvrdila je. Navodi da se godišnje izdvaja 460 milijuna kuna za ugovore države s privatnim praksama u kojima rade isti liječnici koji rade u javnoj službi. "Istovremeno plaćamo dva puta istu osobu. Preko 56 posto radnika u zdravstvu ima plaću veću od medijalne hrvatske plaće", zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene