Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo detalje

Koja je razlika u radu na određeno i neodređeno vrijeme? Ovo morate znati prije potpisivanja novog ugovora o radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovor o radu na određeno sklapa se u iznimnim slučajevima, a rad na određeno vrijeme može bez prekida trajati najdulje tri godine kod istog poslodavca.

Ugovor o radu sklapa se na neodređeno ili određeno vrijeme. Pri sklapanju ugovora o radu poslodavac može zatražiti probni rad u trajanju do šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zapošljavanje Vlada predlaže poslodavcima: Prvi ugovor o radu na određeno bez vremenskog ograničenja Slika nije dostupna Doznajte koje su najveće novosti Uskoro će se raditi po novim pravilima...

Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme koje je određeno rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

Ugovor na određeno vrijeme do tri godine

Prvi ugovor o radu na određeno vrijeme može biti sklopljen na razdoblje dulje od tri godine. U tom slučaju poslodavac s istim radnikom ne može sklopiti sljedeći uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme.

Ako je ugovor sklopljen u trajanju kraćem od tri godine, ukupno trajanje svih ugovora ne smije trajati dulje od tri godine.

Izuzetak su situacije kada se radi o zamjeni privremeno nenazočnog radnika ili je to uređeno zakonom ili kolektivnim ugovorom.

Poslodavac s istim radnikom smije sklopiti svaki sljedeći uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme samo ako za to postoji objektivan razlog, koji u tom ugovoru mora biti naveden.

Prekoračenje roka od tri godine

Dogodi li se da se rok od tri godine prekorači, smatrat će se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Preduvjet za to je da tijekom trogodišnjeg razdoblja u kojemu je radio u radnom odnosu nije bilo prekida u trajanju od dva mjeseca ili više.

Ugovor o radu na određeno vrijeme može se redovito otkazati samo ako je takva mogućnost otkazivanja predviđena u ugovoru.

Ugovor o radu

Ugovorom o radu zasniva se radni odnos na neodređeno ili određeno vrijeme. Svaki od ta dva oblika ugovora može biti na puno ili nepuno radno vrijeme. Ugovor o radu se sklapa u pisanom obliku.

Radnik koji s poslodavcem nije potpisao ugovor o radu prije početka rada mora od poslodavca dobiti pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru.

Ako poslodavac radniku ne izda tu potvrdu ili u propisanom roku s njim ne sklopi pisani ugovor o radu, smatra se da je sklopljen ugovor na neodređeno vrijeme.

Prijava na zdravstveno i mirovinsko osiguranje

Poslodavac u roku od osam dana od isteka roka za prijavu na obvezna osiguranja mora radniku uručiti primjerak prijave na obvezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Sadržaj ugovora o radu

Svaki ugovor o radu mora sadržavati podatke o:

  • poslodavcu i radniku te njihovu prebivalištu, odnosno sjedištu
  • mjestu rada, a ako ne postoji stalno mjesto rada, napomenu da se rad obavlja na različitim mjestima
  • nazivu, prirodi ili vrsti rada na koji se radnik zapošljava ili kratak popis ili opis poslova
  • danu početka rada
  • očekivanom trajanju ugovora u slučaju sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme
  • trajanju plaćenog godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo
  • otkaznim rokovima kojih se moraju pridržavati i radnik i poslodavac
  • osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja na koja radnik ima pravo
  • trajanju redovnog radnog dana ili tjedna

Najavljeno je donošenje novog Zakona o radu. U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike tvrde da će se njime značajno proširiti radnička prava.

Rok za usvajanje novog zakona je najkasnije do 1. siječnja 2023. Dotad važeći Zakon o radu možete naći na ovoj poveznici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene