Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE SABOR

Pedofila poslali u udrugu za djecu - kad će se to prestati događati? Vlada je usvojila neke izmjene, ali...

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Radi jačanja sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma Vlada je sa sjednice u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene četiriju zakona te zakon vezan uz ovlast Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora za vrijeme kad ne zasjeda.

U jedno saborsko čitanje upućene su tako izmjene i dopune Zakona o ustanovama, Zakona o udrugama, Zakona o zakladama te Zakona o trgovačkim društvima, a odnose se na mjere i aktivnosti temeljem Akcijskog plana za jačanje učinkovitosti hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, koji je Vlada usvojila u svibnju.

Akcijskim planom, rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina, predviđeno je donošenje mjera i aktivnosti radi sprečavanja zlouporabe pravnih osoba u nezakonite svrhe te s ciljem transparentnosti podataka o pravnim osobama.

"U tom cilju bilo je potrebno uvesti mehanizme koji će osigurati provjeru svih podataka danih u fazi osnivanja pravne osobe te spriječiti osobe pravomoćno osuđene za kaznena djela pranja novca i financiranja terorizma da djeluju kao ravnatelji ustanova, osnivači udruga, zaklada, dioničari, udjelničari ili direktori. Pritom se uvodi zahtjev za provjeru kriminalne prošlosti tih osoba, uključujući provjeru ciljanih financijskih sankcija", naveo je Rukavina obrazlažući izmjene zakona.

Također, propisano je i da osobe ovlaštene za zastupanje udruge, zaklade, strane udruge ili strane zaklade ne mogu obavljati tu funkciju ako su pravomoćno osuđene i za određena kaznena djela iz područja sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Radi jačanja učinkovitosti hrvatskog pravnog sustava zaštite prava djece propisano je i da osnivač udruge i osoba ovlaštena za zastupanje udruge, koja je u izravnom doticaju s djecom, ne može biti osoba pravomoćna osuđena za neko od kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Međutim, još se čeka informacija hoće li biti što od potencijalne zakonske zabrane izricanje rada za opće dobro počiniteljima seksualnih delikata na štetu djece nakon što je javnost krajem ljeta zgrozio slučaj u kojem je osuđeni pedofil kažnjen radom za opće dobro u udruzi za djecu s posebnim potrebama. 

Izmjenama Zakona o udrugama i Zakona o zakladama odgovarajuće je uređen i kontrolni mehanizam za provjeru svih podataka danih u fazi osnivanja pravne osobe te je tako dodatno propisana dužnost nadležnog upravnog tijela da radi utvrđivanja činjenica danih u izjavi po službenoj dužnosti provjeri točnost tih podataka u odgovarajuću službenoj evidenciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Red Button Znate li što su sexting i sextortion? Doznajemo kako prijaviti zlostavljanje djece na internetu i kako sami potražiti pomoć

Pročitajte i ovo Ilustracija PRAVOBRANITELJICA UPOZORILA Pedofil kažnjen radom za opće dobro u udruzi za djecu nije bio jedini takav slučaj

"Isto tako, propisano je da se postojanje zapreke i izrečene mjere upisati u registre, čime se doprinosi transparentnosti podataka o pravnim osobama", istaknuo je Rukavina.

Zakoni su u hitnu proceduru upućeni jer je njihovo donošenje predviđeno u IV. kvartalu ove godine, a u hitnu je proceduru radi osiguranja kontinuiteta državne vlasti upućen i prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.

Ta se ovlast Vladi daje najviše na godinu dana, a prestaje joj 10. prosinca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene