Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U idućem sazivu Sabora neke političke opcije sjedit će po prvi puta poput MOST-a koji je uspio osvojiti mandate u svih 10 izbornih jedinica, a tu je i Živi zid koji će također imati svojeg predstavnika u parlamentu.


Neki su pak poznati političari i prekaljeni saborski zastupnici odlučili krenuti svojim putem pa su s novim strankama sudjelovali na ovim izborima, s manje ili više uspjeha, poput Milana Bandića, Ive Josipovića i Radimira Čačića. Od regionalnih stranaka u Saboru će svoje predstavnike ponovno imati i IDS-PGS te HDSSB.

Prema osvojenim mandatima po izbornim jedinicama donosimo pregled zastupnika stranaka koje su prvi puta ušle u Sabor kao i regionalnih stranaka.

MOST je u I. izbornoj jedinici osvojio 18,37 posto glasova i tri zastupnička mandata. U Sabor su tako ušli bivši HDZ-ovac Drago Prgomet, prvi kandidat na listi koji je dobio 50,02 posto glasova te Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović.

U II. jedinici s liste MOST-a u Sabor ulaze Ivan Lovrinović i Ljubica Ambrušec. U toj je izbornoj jedinici mandat osvojio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U III. izbornoj jedinici mandat je osvojio Radimir Čačić koji će ispred Narodne stranke - reformista sjediti u Saboru. I to je jedini mandat koji je ova novoosnovana stranka, u koaliciji s Uspješnom Hrvatskom Ive Josipovića uspjela osvojiti. S liste MOST-a u ovoj jedinici saborski mandat dobio je Robert Podolnjak.

Vezani članci Slika nije dostupna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna 'MOST se ne raspada iako ga pokušavaju srušiti'

REZULTATI DIP-a: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, Živi zid 1, HDSSB 2, Bandić Milan 2, Uspješna Hrvatska 1

Jedina dva saborska mandata za HDSSB uspjeli su osvojiti Branimir Glavaš i Vladimir Šišljagić, i to u IV izbornoj jedinici. I u toj je jedinici MOST osvojio jedan saborski mandat koji je pripao Miroslavu Šimiću dok su u V. izbornoj jedinici mandate dobili Tomislav Panenić i Ivica Mišić.

Jasna Matulić i Juro Martinović osvojili su saborska mjesta za MOST u VI. jedinici, gdje se saborskog mjesta uspio dokopati i Miodrag Demo za stranku Bandić Milan 365.

U VII. izboroj jedinici mandate su dobili Slaven Dobrović i Josip Katalinić za MOST te Ivan Sinčić za Živi zid, kao jedini predstavnik te političke opcije koji će sjediti u idućem sazivu parlamenta.

PREFERENCIJALNO GLASOVANJE Evo koji su kandidati dobili najviše glasova

U VIII. jedinici Koalicija IDS-PGS-RI osvojila je tri mandata za Sabor, a dobili su ih predsjednik stranke Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika.

U IX. izbornoj jedinici MOST je osvojio dva mjesta u Saboru u kojem će sjediti Stipe Petrina, kontroverzni načelnik općine Primošten te Miro Bulj.

Još jedna dalmatinska jedinica bila je uspješna za MOST - u desetoj je najviše glasova dobio Božo Petrov, predsjednik platforme i gradonačelnik Metkovića koji je osvojio 59,68 glasova birača iako je bio na posljednjem mjestu na listi. Prva dva mjesta pripala su Ivanu Kovačiću i Mariu Klobučiću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook