Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

JOSIPOVIĆ JASAN O SVOJIM SKLONOSTIMA 'Ako HDZ osvoji izbore, mislite da će zvati Čačića ili mene? Neće.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspješna Hrvatska koalicija je predvođenja reformistima Radimira Čačića i strankom Naprijed Hrvatska Ive Josipovića. Čačić je čak uvjeren da samo njegovi reformisti mogu osvojiti između 5 i 10 mandata.

Što Vaša koalicija nudi biračima? Vi ste iskusni političari, gospodin Čačić je iskusan u politici i obojica znate što je realno, a što ne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova TV apsolutni pobjednik Više od pola milijuna gledatelja pratilo je prve rezultate izlaznih anketa na Novoj TV Slika nije dostupna O KOLINDINOJ 'IRONIJI' 'Ipak je ona predsjednica države - možda se malo nespretno izrazila'

Sve ovo što slušamo pokazuje nespremnost u obje velike stranke na ozbiljne reforme i na one promjene koje su u društvu nužne. Rekao bih da je ovo pomalo i pretakanje iz šupljeg u prazno. Uzalud vam porezna reforma, uzalud vam bilo kakvi zakoni, ako niste spremni promijeniti temelje društva, u koje je mogli bismo zapravo reći, ugrađena i pogreška.

Koja je to onda temeljna odrednica Vašeg programa?

Mi polazimo od toga da smo u 21. stoljeću, da današnja ekonomija, društvo, ako hoćete i kultura, znanost i obrazovanje, jesu utemeljeni na novim tehnologijama, na digitalnoj revoluciji i da je zaista sve u ovom društvu, od gospodarstva, znanosti i obrazovanja mora biti modernizirano, da bismo bili konkurentniji.

'Ni s HDZ-om ni s SDP-om, nikada, nikako, oni su lopovi, ukrali su milijarde naših kuna'

'Ovo će uzburkati hrvatsku javnost, ja znam što govorim... Ovo neće biti izbori tko je veći frajer'

Znači eHrvatska?

Pa upravo bih tako rekao, da, na neki način eHrvatska. Ako pogledamo što se događalo zadnjih godinu-dvije u politici, predlagao sam kao Predsjednik brojne reforme, Vlada nije htjela čuti za njih. Međutim, regionalizacija, digitalizacija, novi temelji kad govorimo o gospodarstvu i investicijama te socijalnom partnerstvu su nešto drugo.

Vaša koalicija nudi Hrvatsku podijeljenu na manje regija, koliko?

Pet do osam regija. tu je još potrebno obaviti neke analize uza koje su potrebna brojna važna stručna tijela.

Da li to znači i prebacivanje novca iz Zagreba i ovlasti na te regije?

Upravo tako, ali ne bih rekao iz Zagreba, nego iz države. Zagreb je isto tako spreman dobiti više novca i više ovlasti, između ostalog, kao i Istra, kao i Slavonija i kao Dalmacija.

Kojim djelatnostima bi se te regija, kad bi imale više novca mogle samostalno baviti?

Pa one se bave svim što nije usko državno, znači govorimo o vanjskoj politici, vojsci i makroekonomskim odrednicama.

Što bi im Vi dali?

Dao bi im da upravljaju svojim teritorijalnim ustrojem, da upravljaju gospodarstvom, da upravljaju prostornim planiranjem, ali u isto vrijeme, kao što sam o tom već govorio, Vlada mora imati jake mehanizme pa i uz kontrolu Ustavnog suda, da intervenira kad je opći državni interes u pitanju.

Velik je problem i glomazna javna uprava. Je li u vašem programu predviđeno njezino smanjivanje?

I to će biti neki postupni proces sasvim sigurno, na kraju krajeva i nove tehnologije to donose. Nije to ključ problema. Nije stvar nove politike da se sutra odmah otpusti 100.000 ljudi, nego da se uprava transformira.

Kako bi Vi to transformirali? Onog tko ne radi dobro otkazom, a onog tko radi plaćom?

Mislim da je normalno da onaj tko ne radi, izgubi posao, svugdje pa i u upravi. Potpuno svejedno gdje radi.

Kod nas to baš i nije tako.

To je odnos prema radu koji mi moramo ojačati. S druge strane, nove tehnologije i novi ustroj će omogućit puno veću efikasnost nego što je ona sada.

Vaša koalicija se neće igrati s porezima i oporezivim dijelom plaća?

Naravno da mi i o tome vodimo računa, jer porezi su jedan fin mehanizam za neku veću socijalnu pravednost, ali uzalud vi preraspoređujete nešto što je nedovoljno da bi zadovoljilo sve potrebe.

Nakon izbora morat ćete odlučiti kome se prikloniti i s kim koalirati. Kome ste skloniji?

Tu smo skloniji lijevom i centrističkom dijelu naše političke scene. Što se stranke Naprijed Hrvatska tiče, mi smo toliko svjetonazorski različiti od HDZ-a, da s njima ne možemo koalirati, a da li ćemo koalirati s nekom drugom opcijom, to ovisi da li je spremna na reforme ili nije. Spremni smo biti i u oporbi, radije nego u vlasti koja je nespremna.

Ako se dogovorite za suradnju s lijevom koalicijom, Vi ste onda spremni biti i u Vladi Zorana Milanovića?

Nisam siguran da će ministarsko mjesto biti za mene, ne natječem se za to. Imamo puno mladih i uspješnih ljudi u stranci, koji mogu biti prije za ministarska mjesta od mene.

Dobro, ali ako Vas se pozove kao strateškog partnera, Vi ste spremni i na tu mogućnost?

Ja ću biti čelnik stranke, a nekog od mladih i sposobnih ćemo gurati na ministarsko mjesto i u Sabor.

Vaš partner Radimir čačić je rekao da možete i s jednima, i s drugima. Nije li to malo nezgodno?

To su teoretske priče. Ta je priča potpuno irelevantna. zašto? Zato ako mi budemo prevaga, vidite da smo skloni lijevoj opciji. Ako HDZ osvoji izbore, mislite da će zvati Čačića ili mene? Neće.

Mislio sam na tu razliku u izjavama?

Nema razlike. Suštinski smo mi na istoj poziciji.

Prije godinu dana bili ste Predsjednik Republike, sad se zapravo borite da uđete u Hrvatski sabor. Je li Vam ovo sve trebalo ili ste mogli ostati bivši Predsjednik Republike i sve to sa strane promatrati?

Tako je, mogao sam ostati bivši Predsjednik s uredom na trošak države, mogao sam imati predsjedničku mirovinu. Nisam htio nikakve privilegije, htio sam završiti posao koji sam započeo, da sve velike i važne reforme bez kojih Hrvatska ne može, forsirat ćemo kao parlamentarna stranka.

A što ako ne postanete?

Postat ćemo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene