Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 60 sušnih dana u Slavoniji je danas konačno pala kiša. Temperatura se spustila za 10-ak stupnjeva. Kažu seljaci da je ovo tek prva pomoć da bolesnik ne umre do bolnice. Za pravi spas trebalo bi pasti barem 30-ak litara po četvornome metru. Danas je palo tek dvije-tri litre kiše. Seljaci nastavljaju gledati u nebo. Kako ozbiljan sustav navodnjavanja u Slavoniji ne postoji jedini spas i može stići s nebesa.


Prva pomoć stigla je na žedna slavonska polja. Kapljice kiše za kukuruz su prava infuzija. 'To je hitna pomoć, baš prva, ako nastavi tako onda bude i spas', kaže Barica Bistrović. Dvomjesečna suša uzela je svoj danak na jesenskim usjevima. Najviše su stradali ječam i pšenica. 'Pravog spasa ne može biti. Suša i nedostatak oborina su svoje odnijeli. Minimalno 20 do 30 litara da nešto oporavi proljetne usjeve', tvrdi Mato Brlošić.

Vezani članci Šunka - 3 Unatoč inflaciji ova je tradicionalna poslastica i dalje jako tražena: "Bojimo se toga da ćemo stvarno ostati bez robe'' Slika nije dostupna S temperaturama rastu i štete od suše, seljaci očajni

Teška vremena za seljaka. Recesija na zemlji, ali i nebesima. Netko je tamo gore stegnuo slavinu, no kako tvrde meteorolozi, kiše će biti i za vikend.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju