Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva pomoć s neba

Pala kiša, Slavonija odahnula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 60 sušnih dana u Slavoniji je danas konačno pala kiša. Temperatura se spustila za 10-ak stupnjeva. Kažu seljaci da je ovo tek prva pomoć da bolesnik ne umre do bolnice. Za pravi spas trebalo bi pasti barem 30-ak litara po četvornome metru. Danas je palo tek dvije-tri litre kiše. Seljaci nastavljaju gledati u nebo. Kako ozbiljan sustav navodnjavanja u Slavoniji ne postoji jedini spas i može stići s nebesa.

Prva pomoć stigla je na žedna slavonska polja. Kapljice kiše za kukuruz su prava infuzija. 'To je hitna pomoć, baš prva, ako nastavi tako onda bude i spas', kaže Barica Bistrović. Dvomjesečna suša uzela je svoj danak na jesenskim usjevima. Najviše su stradali ječam i pšenica. 'Pravog spasa ne može biti. Suša i nedostatak oborina su svoje odnijeli. Minimalno 20 do 30 litara da nešto oporavi proljetne usjeve', tvrdi Mato Brlošić.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove Kiša u Slavoniji spasila poljoprivrednike - 3 Farmeri u problemima Čeka li nas najesen poskupljenje hrane? Kukuruzu je cijena skočila 100 posto: "Ako ode meso gore, bit će revolucija"

Teška vremena za seljaka. Recesija na zemlji, ali i nebesima. Netko je tamo gore stegnuo slavinu, no kako tvrde meteorolozi, kiše će biti i za vikend.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene