Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok je s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom imao vrlo hladne odnose, slovenski premijer Borut Pahor u vrlo je srdačnim i svakodnevnim odnosima s aktualnom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.


Pahor i Sanader preko savjetnika katkad su gubili i po mjesec dana da bi dogovorili telefonski razgovor. Sa Sanaderovom sljednicom, otkriva Pahor u razgovoru za Slobodnu dalmaciju, stanje je bitno drugačije. 'Učinili smo skok u odnosima, kakav smo prije godinu dana mogli samo sanjati', kaže slovenski premijer i odmah demantira špekulacije da je dinamika tih odnosa u zadnje vrijeme nešto slabija zbog slovenskog angažmana u raspetljavanju prijepora između Srbije i Kosova oko sudjelovanja na konferenciji o zapadnom Balkanu 20. ožujka, na Brdu kod Kranja. 'Naprotiv, dinamika kontakata između mene i premijerke Kosor još je i veća. Svakoga dana se čujemo, to više što je hrvatska Vlada suorganizatorica konferencije', rekao je Pahor.

Vezani članci Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić Vučić i Kurti stigli na zajedničke razgovore: Hoće li se postići dogovor oko Kosova? Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Posebni predstavnik EU-a u Srbiji: Priprema se sastanak Vučića i Kurtija

Pahor je otkrio i kad i kako to postižu, odnosno kada razgovara sa našom premijerkom. 'To činim ili rano ujutro ili kasno navečer i po noći, tako da ni u čemu ne trpe naše redovite zadaće', kaže Pahor i dodaje da u odnosima s Hrvatskom sve ide predviđenim tokom. 'Sve teče kako smo željeli, pa i rad mješovitoga povjerenstva za rješavanje otvorenih pitanja', tvrdi čelnik slovenske vlade. Još jednu ilustraciju srdačnih i plodnih odnosa s Jadrankom Kosor slovenski premijer nam otkriva prisjećanjem na nedavni susret u Ptuju. 'Slovenija i Hrvatska sada nastupaju kao partneri, a naš sastanak sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem imao je ključno značenje. Od toga dana međunarodna zajednica je vrlo zainteresirana za pripremu konferencije o zapadnome Balkanu', tvrdi Pahor.

Ipak, Pahor je priznao je da je rješavanje zapleta između Srbije i Kosova 'do neke mjere misija nemogućega'. 'Mnogi europski političari sve više vjeruju, ako će nekom uspjeti, da će to nama uspjeti. Bit će doista velik uspjeh ako se na Brdu susretnu šefovi država koje se međusobno ne priznaju. Ako nam to ne uspije, bit će upitna sudbina zapadnoga Balkana, zaključio je slovenski premijer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju