Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor iz Gdanska šalju optimistične tonove.


Nakon sastanka s našom premijerkom Pahor je izjavio kako je moguće postići prijedlog rješenja hrvatsko-slovenskog spora u idućih nekoliko tjedana. Kosor je uoči razgovora s Pahorom rekla da je 95 posto pitanja riješeno te da ostaju 'još neke pojedinosti' do cjelovita rješenja. Izrazila je i nadu da će se vrlo brzo i službeno sastati s Pahorom u Sloveniji. Pahor je slovenskim novinarima u Gdansku nakon susreta s Kosor rekao kako bi prijedlog rješenja slovensko-hrvatskog prijepora mogao biti postignut u idućih nekoliko tjedana, kako je javila slovenska novinska agencija STA.

'Nastavak jačanja dobra ozračja'

Vezani članci Slika nije dostupna Janša: Pravorijek ustavnog suda sadrži proturječje Slika nije dostupna Pahor ponudio posredovanje u rješenju makedonsko-grčkog spora

Jadranka Kosor reć je ranije izjavila da je 95 posto pitanja riješeno

'Današnjim susretom s hrvatskom premijerkom nastavlja se jačanje dobra ozračja, a to zasigurno pomaže pregovaračima da idućih tjedana postignu prijedlog rješenja', rekao je Pahor. Rješenje bi, po Pahorovim riječima, trebalo zadovoljiti obje strane. Pahor je popodne uoči odlaska u Gdansk, gdje je nazočio obilježavanju 70. obljetnice početka II. svjetskog rata, istaknuo da se pregovori o dokumentu koji bi trebao kompromisno riješiti hrvatsko-slovenski granični prijepor i omogućiti slovensku deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom vode na razini ministara vanjskih poslova i njihovih suradnika u dobru ozračju koje je nastupilo nakon njegova prvog sastanka s premijerkom Kosor u Trakošćanu potkraj srpnja.

>> Kosor: Riješili smo 95 posto dogovora sa Slovenijom

'Tada smo počeli proces jačanja povjerenja i potvrdili političku volju da riješimo problem za koji se dugo činilo da ne može biti pomaknut s mrtve točke', izjavio je Pahor u utorak popodne nakon obraćanja slovenskim diplomatima okupljenim na godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja. (Hina)