Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Za Sloveniju nije dobar'

Janša: Pravorijek ustavnog suda sadrži proturječje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik slovenske vlade, a sada čelnik najveće oporbene stranke Janez Janša nazvao je pravorijek slovenskog ustavnog suda o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom ‘proturječnim’, najavivši da će i dalje ustrajati na stajalištu kako arbitražni sporazum za Sloveniju nije dobar.

Slovenski ustavni sud velikom je većinom glasova ustvrdio da je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu sa slovenskim ustavom i ustavnom poveljom iz 1991. godine. U pravorijeku je među ostalim naveo da arbitražni sporazum ne određuje slovenske granice nego da su one određene i zaštićene slovenskim ustavom i ustavnom poveljom, te da arbitražni sporazum samo uspostavlja mehanizam kako granični prijepor s Hrvatskom riješiti na miran način. Ustavni su suci istodobno ustvrdili i da Slovenija prema ustavnim odredbama ima ‘teritorijalni kontakt’ s otvorenim morem jer ‘je i u okviru SFRJ Slovenija bila obalna država’.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

>> Pahor zadovoljan odlukom Suda, Žbogar najavio skoru ratifikaciju

Janša je rekao da je presuda slovenskih ustavnih sudaca ‘unikum’ jer u sebi sadrži proturječje, budući da iz nje proizlazi da bi negativna presuda arbitraže za Sloveniju mogla biti protuustavna ili zahtijevati promjenu ustavnih dokumenata. ‘Ustavni sud presudio je da je arbitražni sporazum u skladu s ustavom, ali je ujedno priznao da bi Slovenija u slučaju nepovoljnog ishoda arbitraže morala promijeniti ustav i ustavnu povelju na čije se odredbe u pravorijeku o arbitražnom sporazumu poziva’, rekao je Janša. On stoga tvrdi da pravorijek ustavnog suda nosi ‘dodatne teškoće’ za slovensku vladu.

Ponovio je svoje stajalište da arbitražni sporazum nije povoljan za Sloveniju jer ne jamči da će Slovenija po presudi arbitraže imati teritorijalni kontakt s otvorenim morem. ‘Štetne posljedice’ koje arbitražni sporazum može donijeti Sloveniji moguće je spriječiti jedino održavanjem referenduma, izjavio je Janša koji smatra da bi birači na referendumu odbili sporazum. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene