Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor u nedjelju je tijekom posjeta Makedoniji, makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom ponudio posredovanje Slovenije u rješavanju spora Makedonije s Grčkom, javila je u nedjelju Slovenska televizija, pozivajući se na neslužbene izvore.


Grčka je, naime, odbila prijedlog da se spor riješi arbitražom, kako je to postignuto između Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor. Uspjehom inicijative Slovenija bi mogla ojačati utjecaj u regiji, a prilika da se o slovenskoj inicijativi ponovno razgovara bit će u ožujku ove godine u Sloveniji na konferenciji čelnika zapadnog Balkana i Europske unije, javila je Slovenska televizija u nedjelju. Na konferenciji za novinare nakon susreta s Gruevskim u Skoplju Pahor je rekao da je sada za Makedoniju prijelomni trenutak u kojemu bi spor s Grčkom o imenu Makedonije trebalo brzo riješiti, kako bi nekadašnja jugoslavenska republika mogla napredovati na putu u euroatlantske integracije.

Vezani članci Slika nije dostupna Nema napretka u rješavanju spora oko imena Makedonije Slika nije dostupna Uoči summita Grčka Makedoniji opet prijeti vetom na članstvo u NATO-u

Pahor je usto rekao da je i Slovenjija prilikom ulaska u EU morala prihvatiti kompromisni sporazum s Italijom, te da je sada u istoj poziciji Hrvatska. Gruevski je rekao da je Makedonija spremna prihvatiti svaku pomoć, iako je riječ o pitanju koje na kraju moraju prihvatiti Makedonija i Grčka. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju