Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski mediji analiziraju osnivanje 'SHS trilaterale' Pahora, Kosorice i Tadića.


Trilateralni sastanak u Ptuju, gdje su jučer neformalno razgovarali slovenski premijer Borut Pahor, hrvatska premijerka Jadranka Kosor i srbijanski predsjednik Boris Tadić, uspješno promovira želju Slovenije za suradnjom i daljnjom stabilizacijom regije, ali prvi pokušaj da se Tadić omekša glede Kosova nije uspio, navode slovenski mediji u subotu.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Slovenija pokrenula pilot-program: Cijepljenje i u ljekarnama, ali zasad ne i protiv COVID-19 Koronavirus, ilustracija U Sloveniji broj zaraženih opet raste, od ponedjeljka nove mjere

>> Pahor, Kosor i Tadić osnovali osobnu trilateralu

'Prvi pokušaj da se Tadić omekša nije uspio', navodi u naslovu ljubljanski 'Dnevnik', pojašnjavajući da sastanak nije dao odgovor na pitanje kako će Kosovo biti zastupano na predstojećoj regionalnoj konferenciji u Sloveniji 20. ovog mjeseca.

Ljubljanski list ocjenjuje da Tadić i dalje inzistira na formuli po kojoj bi kosovsko izaslanstvo vodio šef UNMIK-a Lamberto Zannier, a ne predsjednik Fatmir Sejdiu.

Ne zna se što je s kompromisnom formulom po kojoj bi sve države na konferenciji bile predstavljene bez državnih obilježja, a niti s nekim medijskim špekulacijama da bi do sastanka Tadića i Sejdiua moglo doći 'mimo regionalne konferencije', u Ljubljani - uz posredovanje slovenskog predsjednika Danila Tuerka.

Slovenija želi ključnu ulogu u stabiliziranju regije

Budući da bi izostanak Srbije ili Kosova s konferencije ugrozio smisao njena održavanja, rješenje bi se moglo potražiti uskoro, u Zagrebu ili u Beogradu, gdje bi se Pahor, Kosor i Tadić opet mogli sastati, tvrdi ljubljanski 'Dnevnik'.

Mariborska 'Večer' u svom komentaru navodi da je ptujski trilateralni sastanak među novinarima već dobio naziv 'SHS trilaterala', s jasnom željom Pahora da Slovenija dobije čelnu ulogu u stabilizaciji i ekonomskom povezivanju regije.

Ljubljansko 'Delo' navodi kako se 'personalna trilaterala', kako je tu formu sastanaka nazvao slovenski premijer, može shvatiti kao iskazivanje vanjskopolitičkih prioriteta Pahorove vlade.

'Pahor je preuzeo ulogu vezne karike Europske unije i Balkana, uspio je odstraniti većinu rezervi Srbije i Kosova oko regionalne konferencije na Brdu kod Kranja, a sastanak u Ptuju uz to je doprinio i smirivanju donedavnih tenzija između Zagreba i Beograda. Zato je to nesumnjiv Pahorov diplomatski uspjeh', navodi vodeći slovenski list. (Hina)