Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena još nema

Matijašević Vladi: Situacija je kritična, krajnje je vrijeme za reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević poručio je u utorak u Vinkovcima da je krajnje vrijeme da Vlada Tihomira Oreškovića počne provoditi program reformi u gospodarstvu gdje je situacija kritična, a kao rješenja Matijašević predlaže finalizaciju u drvoprerađivačkoj industriji i investiranje u Luku Vukovar.

"Nakon 73 dana nove Vlade, nažalost, promjena još uvijek nema na vidiku. Do sutra bih mogao nabrajati 'cirkusarije' članova Vlade koji se međusobno napadaju i prozivaju", ustvrdio je Ozren Matijašević na konferenciji za novinare održanoj u vinkovačkom HURS-u.

Pročitajte i ovo Porezno rasterećenje - Veće plaće - 1 MANJI POREZ NA DOHODAK Vlada najavljuje porezno rasterećenje: Izračunali smo koliko bi i kome od Nove godine plaće trebale rasti Tablica globalne konkurentnosti rezovi i štednja Realnost ili prazna obećanja? Pitali smo kandidate za parlament kako oni planiraju riješiti ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom

Naveo je kako je samo u zadnjih pet godina u realnom sektoru izgubljeno 31.500 radnih mjesta. BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj je 10.129 eura ili gotovo tri puta manje od prosječnog BDP-a u zemljama EU gdje iznosi 27.300 eura, upozorio je.

Vladi je također ponudio nekoliko rješenja izlaska iz gospodarske krize, a jedno od njih podrazumjeva veću finalizaciju u drvoprerađivačkoj industriji u čijem izvozu, kako je kazao, sirovine čine čak 61 posto.

"Ako znamo da drvna industrija u ukupnoj prerađivačkoj industriji sudjeluje s oko 6 posto i da ostvaruje prihod blizu 9 milijardi kuna, onda bi samo promjena ovoga postotka u izvozu značila nemjerljivo povećanje zaposlenih. Umjesto toga, danas imamo situaciju da izvozimo sirovinu", kazao je rekavši kako bi se u slučaju izvoza sirovina moglo govoriti i o rasprodaji prirodnih bogatstva.

Vladu je pozvao i da investira u Luku Vukovar.

"Prema nekim procjenama takva investicija koštala bi oko 800 milijuna eura što bi se u konačnici isplatilo, a konačno bi dobili i poštenu luku na Dunavu. Takvim potezom postignuli bi se brojni učinci: od angažiranja građevinskog sektora i popratnih obrta do smanjenja nezaposlenosti", naveo je Matijašević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene