Već smo bezbroj puta čuli da dolazi drugi val koronavirusa, no dolazi li s njim i novo zaduživanje Hrvatske? Kandidati za parlament otkrili su kako oni planiraju riješiti ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom.

Galerija Tablica globalne konkurentnosti Davor Bernardić Andrej Plenković +4 Nikola Grmoja

Pune ulice i trgovi političara, a sve prazniji državni i kućni proračuni. Kako zemlju izvući iz krize? Sestra Miroslava Škore Vesna Vučemilović uvjerena je da će zaduživanja biti neizbježna, ali i kako ovise o programima Europske unije. Krešo Beljak iz Restart koalicije pak tvrdi da je protiv zaduživanja jer smo i sada već zaduženi previše.

Vezani članci Zdravko Marić Gospodarski rast će biti niži, inflacija puno veća od planirane, a slaba je utjeha, ali za koji dan kreće povrat poreza Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) MMF upozorava Hrvatsku: "Rast gospodarstva usporit će se ako se ne provedu znatne strukturne reforme"

I dok Beljak poziva da se podigne proizvodnja, iz MOST-a kažu da prvo treba krenuti s rezanjem troškova, pa tek onda, ako bude potrebno, zadužiti se. Jedni bi prvo rezali, drugi pokretali.

„Ono što mi moramo raditi je ponovno pokretanje industrijske proizvodnje u skladu s novim tehnologijama“, istaknula je Vučemilović. Andrej Plenković ističe kako cijeli program HDZ-a ide za modernim tehnologijama, digitalizacijom i investicijama.

Svi su složni, potrebni su rezovi, štednja i smanjenje troškova. „Smanjiti broj političara i dužnosnika i sav taj novac upumpati u gospodarstvo, dati našim građanima“, ideja je Davora Bernardića. A gotovo svi obećavaju porezna rasterećenja i olakšavanje poslovanja poduzetnicima kroz jasnije zakone.

„Kod nas su inspektori i inspekcije neka vrsta haračije koje vam u svakom trenutku mogu naći dlaku u jajetu upravo radi te prekomplicirane i nejasne zakonske procedure“, kritizirao je bivši novinar, MOST-ov Nino Raspudić.

Plenković najavljuje kako HDZ ima spremnu reformu koja će smanjiti stope poreza na dohodak s 36 na 30, s 24 na 20 posto, smanjiti porez na dodanu vrijednost na svu hranu s 25 na 13. Porez bi smanjili i ugostiteljstvu i turizmu na deset posto. Sve ono što nisu dosada. Na popisu obećanja brzo se našlo i Beljakovo ukidanje parafiskalnih nameta za koje i Vučemilović kaže da se trebaju detaljno analizirati i rasteretiti gospodarstvo.

A onda još obećanja: mjere za najugroženije skupine i povećanje minimalne plaće. „Da stvorimo preduvjete za 7600 kuna prosječne plaće, za 4250 kuna minimalne plaće, za rast mirovina od deset posto“, obećao je u maniri predsjedničinih osam tisuća eura.

„Naš glavni zadatak će biti osigurati zaštitni dodatak za umirovljenike s malim mirovinama i socijalno potrebitima od 750 kuna mjesečno“, skromniji je bio Bernardić.

Tko god osvojio izbore - čeka ga težak zadatak. Prema podatku Instituta za razvoj poslovnog upravljanja, Hrvatska je na samom dnu ljestvice svjetske konkurentnosti. Zauzima šezdeseto od ukupno 63 mjesta. A da stvar bude gora, za Hrvatsku Europska komisija u ovoj godini predviđa pad BDP-a od 9,1%. U svibnju je evidentirano gotovo 158 000 nezaposlenih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju