Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rezovi i štednja

Realnost ili prazna obećanja? Pitali smo kandidate za parlament kako oni planiraju riješiti ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom

Tablica globalne konkurentnosti
Tablica globalne konkurentnosti DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Bernardić Davor Bernardić Foto: DNEVNIK.hr Tablica globalne konkurentnosti Tablica globalne konkurentnosti Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: DNEVNIK.hr +3 Krešimir Beljak Galerija 1/8 >>
Već smo bezbroj puta čuli da dolazi drugi val koronavirusa, no dolazi li s njim i novo zaduživanje Hrvatske? Kandidati za parlament otkrili su kako oni planiraju riješiti ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom.

Pune ulice i trgovi političara, a sve prazniji državni i kućni proračuni. Kako zemlju izvući iz krize? Sestra Miroslava Škore Vesna Vučemilović uvjerena je da će zaduživanja biti neizbježna, ali i kako ovise o programima Europske unije. Krešo Beljak iz Restart koalicije pak tvrdi da je protiv zaduživanja jer smo i sada već zaduženi previše.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Usporavanje gospodarstva Rastao nam je BDP, ali nije vrijeme za slavlje. Reporter Dnevnika Nove TV analizira: "Jedno je veliko iznenađenje, pred nama bi mogla biti izazovna vremena"

I dok Beljak poziva da se podigne proizvodnja, iz MOST-a kažu da prvo treba krenuti s rezanjem troškova, pa tek onda, ako bude potrebno, zadužiti se. Jedni bi prvo rezali, drugi pokretali.

„Ono što mi moramo raditi je ponovno pokretanje industrijske proizvodnje u skladu s novim tehnologijama“, istaknula je Vučemilović. Andrej Plenković ističe kako cijeli program HDZ-a ide za modernim tehnologijama, digitalizacijom i investicijama.

Svi su složni, potrebni su rezovi, štednja i smanjenje troškova. „Smanjiti broj političara i dužnosnika i sav taj novac upumpati u gospodarstvo, dati našim građanima“, ideja je Davora Bernardića. A gotovo svi obećavaju porezna rasterećenja i olakšavanje poslovanja poduzetnicima kroz jasnije zakone.

„Kod nas su inspektori i inspekcije neka vrsta haračije koje vam u svakom trenutku mogu naći dlaku u jajetu upravo radi te prekomplicirane i nejasne zakonske procedure“, kritizirao je bivši novinar, MOST-ov Nino Raspudić.

Plenković najavljuje kako HDZ ima spremnu reformu koja će smanjiti stope poreza na dohodak s 36 na 30, s 24 na 20 posto, smanjiti porez na dodanu vrijednost na svu hranu s 25 na 13. Porez bi smanjili i ugostiteljstvu i turizmu na deset posto. Sve ono što nisu dosada. Na popisu obećanja brzo se našlo i Beljakovo ukidanje parafiskalnih nameta za koje i Vučemilović kaže da se trebaju detaljno analizirati i rasteretiti gospodarstvo.

A onda još obećanja: mjere za najugroženije skupine i povećanje minimalne plaće. „Da stvorimo preduvjete za 7600 kuna prosječne plaće, za 4250 kuna minimalne plaće, za rast mirovina od deset posto“, obećao je u maniri predsjedničinih osam tisuća eura.

„Naš glavni zadatak će biti osigurati zaštitni dodatak za umirovljenike s malim mirovinama i socijalno potrebitima od 750 kuna mjesečno“, skromniji je bio Bernardić.

Tko god osvojio izbore - čeka ga težak zadatak. Prema podatku Instituta za razvoj poslovnog upravljanja, Hrvatska je na samom dnu ljestvice svjetske konkurentnosti. Zauzima šezdeseto od ukupno 63 mjesta. A da stvar bude gora, za Hrvatsku Europska komisija u ovoj godini predviđa pad BDP-a od 9,1%. U svibnju je evidentirano gotovo 158 000 nezaposlenih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene