Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li ih vi?

Pitanja koja stranci moraju znati da bi dobili hrvatsko državljanstvo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranci koji traže hrvatsko državljanstvo, morati će odgovarati na upitnik iz poznavanja hrvatske kulture, povijesti, jezika, politike i svakodnevice te tako pokazati opće znanje o Hrvatskoj.

Ministarstvo unutarnjih poslova je uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva kulture, ovaj tjedan donijelo pravilnik po kojem stranci mogu zatražiti hrvatsko državljanstvo.

Pročitajte i ovo Nekretnine Nijemci nisu na vrhu Ova zemlja na prvom je mjestu po kupnji nekretnina u Hrvatskoj. Iznenadit će vas i gdje se najviše kupuju Vladimir Putin potpisan dekret Rusija mami strane državljane da se bore protiv Ukrajine, Putin pripremio povlastice

>> Došao je kraj polijevanju vodom, gađanju cipelama, uvrijedama...

'Stalni boravak može se odobriti strancu koji do dana podnošenja zahtjeva ima neprekidno 5 godina odobren privremeni boravak. Smatra se da je stranac neprekidno boravio u Republici Hrvatskoj, ako je u razdoblju od pet godina izbivao višekratno do 10 mjeseci ili jednokratno do 6 mjeseci', stoji u pravilniku.

Upitnik koji će stranci morati ispuniti nakon stjecanja uvjeta za traženje hrvatskog državljanstva, sastoji se od 15 pitanja koja su sastavljena tako da pokrivaju različita područja društvenog uređenja i kulturnog naslijeđa iz kojega proizlaze obrasci ponašanja u hrvatskoj svakodnevici.

Stotinu pitanja predviđeno je za provjeru znanja stranaca i ona će se stalno rotirati, a evo kako su ustrojena redom u navedenom upitniku:

- 4 pitanja iz Ustava Republike Hrvatske, državnog uređenja i ustroja tijela državne
vlasti (uključujući grb Republike Hrvatske, državnu zastavu i nacionalnu himnu,
državne blagdane u Republici Hrvatskoj i sl.)
- 3 pitanja iz hrvatske povijesti (važnija povijesna zbivanja, i recentnija događanja),
uključujući i Domovinski rat, priznavanje državne neovisnosti, odluke i pravni akti doneseni tijekom i nakon uspostave Republike Hrvatske kao samostalne države
- 2 pitanja iz zemljopisnog položaja Republike Hrvatske, demografski podaci, prirodne
znamenitosti (uključujući i nacionalne parkove) i spomenici kulturne baštine
- 2 pitanja iz umjetnosti, duhovnosti te običaja
- 2 pitanje iz hrvatskog jezika i književnosti, školstva i važne institucija iz područja
kulture
- 1 pitanje iz gospodarstva Republike Hrvatske, financijskog i monetarnog sustava;
- 1 pitanje iz sporta, turizama, gastronomije i zabave

Prenosimo pet od 100 pitanja na koja će stranci morati odgovarati u upitniku. U Dnevniku Nove TV u 19:15 sati možete vidjeti što o upitniku misle hrvatski građani.

Morske orgulje jedna su od znamenitosti grada?

Jedan od najstarijih spomenika hrvatske pismenosti, iz razdoblja oko 1100. godine, sačuvan je na otoku Krku. Pisan je glagoljskim pismom. To je?

S kojom državom Republika Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu?

Godine 1993. Hrvatska vojska izvela je munjevitu vojnu akciju kojom je, kopnenim putem, povezala sjever i jug Hrvatske, koji je agresor okupacijom prostora razdvojio. To je bila akcija?

Opišite zastavu Republike Hrvatske.

Pitanja za strance u upitniku, po vašoj ocjeni su:

  • Lagana
  • Teška
  • Primjerena

Ukupno glasova:

Sva pitanja i odgovore iz upitnika možete pogledati OVDJE.

'Stranac dobiva upitnik, koji popunjava odmah, samostalno, ispred nadležnog službenika policijske uprave/postaje, odmah, na licu mjesta. Tijekom popunjavanja upitnika ne smije se, na bilo koji način, konzultirati druga osoba ili literatura', stoji u pravilniku.

Stranac koji je, samostalnim popunjavanjem upitnika, dokazao svoje poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja Republike Hrvatske, nema obvezu polaganja ispita iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma. Da bi uspješno riješio upitnik stranac mora točno odgovoriti na 10 pitanja od njih 15, odnosno korektno riješiti 65 posto upitnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene