Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborske klupe

Došao je kraj polijevanju vodom, gađanju cipelama, uvrijedama...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponašanje u Saboru uskoro bi moglo biti strogo definirano, predsjednik Sabora Boris Šprem pokušat će uvesti stroža pravila kojima bi kažnjavao svaku vrstu uvreda, neistina ili fizičkih izgreda. Bit će to peti takav pokušaj u Saboru.

Kodeks ponašanja uskoro uvodi i srbijanski parlament. Gađanju cipelama i polijevanju vodom, čini se došao je kraj, a za svaku uvredu slijedi javna isprika. U srbijanskoj skupštini niskih udaraca uistinu ne nedostaje.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

'Prvi put samo doživela da mi u skupštinskoj sali priđe ministar i moju diskusiju završi komentarom: đukelo jedna', požalila se Jorgovanka Tabaković novinarima. 'Rekao sam joj da laže, a narod kaže: laže k'o pas', branio se ministar Mlađan Dinkić.

Da izbjegnu uvrede, napisali su kodeks o ponašanju i uvode novčane kazne za prekršitelje. 2009. godine letjele su i cipele. 'To mi je bio jedini način', pravdala se Gordana Pop Lazić.

Predsjednik Sabora u kuću želi uvesti red pa predlaže uvođenje Kodeksa. 'Mi trebamo vratiti ugled i dignitet hrvatskom Saboru', rekao je Šprem. No, otpora će, tvrdi biti.

Za neprimjerene riječi kažu zastupnici, postoji poslovnik. 'Prvo je opomena, pa stroga opomena, isključenje iz rada i isključenje do kraja sjednice', objasnio je Boro Grubišić, saborski zastupnik iz HDSSB-a.

'Često se sporimo oko toga je li nešto uvreda ili nije uvreda, a svaka politička opcija i malo navijački tumači kada je što uvreda a kada nije', rekla je Ana Lovrin, saborska zastupnica HDZ-a. Ali pala je i prva javna isprika. Ispričao se Vladimir Šeks.

Za laž ili uvredu, u Srbiji slijedi javna isprika. Uvede li se takva praksa, javne isprike zastupnicima ipak neće teško pasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene