Mnogi ovoga ljeta o turističkim brojkama šute, no Virani se njima hvale. Traže se krevet i stol više, a na plaži je gotovo nemoguće pronaći svoje mjesto pod suncem. Na Viru inače živi oko pet tisuća ljudi, a trenutno se ondje odmara deset puta više gostiju.

Galerija Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Vir plaža (Foto: Dnevnik.hr) Turisti na Viru (Foto: Dnevnik.hr) +1 Srđan Liverić (Foto: Dnevnik.hr)

Mnoga turistička mjesta ove sezone kriju turističke brojke, no Vir za to nema potrebe. Ovaj otok ruši vlastite turističke rekorde. Polovina je srpnja, a tamo se odmara 45 tisuća ljudi, i to čak dva posto više nego lani kad je Vir ostvario rekordnih dva i pol milijuna noćenja.

„Kao takvi smo bili prva destinacija u Županiji i među prvih sedam u Hrvatskoj“, kaže Srđan Liverić, direktor Turističke zajednice Vir.

Ove godine priželjkuju još bolji rezultat jer se polako, ali sigurno otok poznat po bespravnoj gradnji pretvara u ljetnu hit-destinaciju.

No uspjeh Viru nije pao s neba. Od 2010. u infrastrukturu, kao podlogu za razvoj turizma, uloženo je 500 milijuna kuna. Vir danas ima 15 tisuća kreveta i 1800 iznajmljivača. Sve je više i onih koji gostima nude smještaj s četiri zvjezdice i pogled od kojega zastaje dah.

„Traje nam sezona nekih 80, 90 dana zasad, ali nastojimo to produžiti“, kaže Robert Maloča, iznajmljivač s otoka Vira.

To čine kvalitetnim sadržajem, ali i odlaskom na turističke sajmove pa su domaćini gostima sa svih strana svijeta, ali i „vikendašima", koji im „bildaju" turističke brojke.

"Imamo glazbu, imamo barove, mnoštvo ljudi na plaži, ne bunim se. Ovo je raj!" kaže Peter iz New Yorka

„Mi smo nekomercijalni rekorderi u Republici Hrvatskoj, međutim naglašavamo, ako je to neki manjak, onda mi pozivamo sve nekomercijalne goste, da slobodno dođu kod nas“, kaže Antonio Vučetić, zamjenik načelnika Vira.

Njihova uspješna turistička priča bi u skorijoj budućnosti Viru mogla donijeti i dodatno uređenje plaža te gradnju hotela u središtu mjesta. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Maleni otok postao je hrvatski centar baby booma: Za peto dijete daju gotovo 200 tisuća kuna! Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Bačić (Foto: Dnevnik.hr) +0 Dječji vrtić Smješko na Viru (Foto: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju