Turizam, pohvalio se resorni ministar Gari Capelli, nije podbacio. Brojke dolazaka turista i dalje rastu. No puno više od turista raste broj privatnih smještaja. Pa nije ni čudo što su neki ostali prazni.

Galerija Grafika broja privatnih iznamljivača (Foto: Dnevnik.hr) Ministar turizma Gari Cappelli (Foto: Dnevnik.hr) +0 Turisti (Foto: Dnevnik.hr)

Dubrovnik obožavaju. Ali kada ih pitate koji su minusi, turisti na Stradunu ne obožavaju gužvu. "Bilo je mnogo tiše i jeftinije u 2009. kada smo prvi put došle ovamo, ali nam se jako sviđa. Prekrasno je", kaže Harriet iz Engleske.

Vezani članci Pomorska policija Obustavljena potraga na moru za nestalim Čehom: Policija objasnila zašto Hvar - 1 Svaki deseti stanovnik Hvara je stranac: "Kolega iz Barcelone kaže da će se zavezati za palmu i neće otići"

"Previše ljudi. To je jedini minus ovog mjesta, ali je prelijepo. Želim se vratiti", kaže Sebastian iz Poljske.

"Ne možete izbjeći gužvu s kruzera, ali je jako zakrčeno i ne možeš to izbjeći", otkriva Keith iz Engleske. Nešto sjevernije, u Podgori kod Makarske, može se naći i mirnija plaža, iako su one uglavnom pune.

To potvrđuju i brojke. Ministar kaže da broj turista raste. U lipnju 7 posto više dolazaka, 5 posto više noćenja. Ali ne koliko prijašnjih godina jer je špica sezone dosegnula optimalan broj gostiju.

"Ja izbjegavam tako prilaziti problemu na taj način jer jednostavno uspoređujući dan po dan- hrvatski turizam više nije turizam, turistička špica sezone, hrvatski turizam je cijelogodišnji turizam", napominje ministar.

Kada se pogleda prvih šest mjeseci ove godine, bilo je 7 posto više dolazaka, a prema podacima HAC-a 6 posto više prometa. Hotelijeri i putničke agencije, donekle zadovoljni.

"Svi se slažemo da je sezona sigurno teža nego što je bila prošla, da se moramo malo više potruditi, ali još uvijek to nije alarmantno. Kod privatnih iznajmljivača je nešto drugačija situacija, dio je još uvijek prazan", otkriva Tomislav Fain iz Udruge putničkih agencija.

Jer više od broja turista, raste broj privatnih iznajmljivača.

U samo godinu dana ima 6273 više privatnih objekata. I čak 27 553 kreveta više, ove godine ih je ukupno 620 243.

Pa nije ni čudo što su neki iznamljivači ostali bez dijela kolača.

I Martina Nimac Kalcina iz HGK koja se bavi iznajmljivanjem kaže, ponuda je veća nego potražnja.

"Dojam koji je možda i lažan kako je isplativo i dalje ulagati u obiteljski smještaj jer više nije tako nažalost. Danas kad otvorite internetske portale, naći ćete slobodne kapacitete, što zaista nije dobro".

Jer neke destinacije već imaju i previše privatnih smještaja. Pa će dio i u jeku sezone - biti prazan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Kaos u Hong Kongu: Tisuće na ulicama, policija na prosvjednike baca suzavac Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) +3 Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP)  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju