Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li bilo aljkavosti?

Otkriven uzrok pucanja nasipa u Rajevu Selu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je priopćio kako je stručno povjerenstvo završilo ekspertizu o pucanju nasipa kod Rajevog Sela.

Prema dosad prikupljenim informacijama uzrok pucanja nasipa kod Rajeva Sela bio je slom tla na kojem se nasip nalazi.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu Sve više slučajeva Otvorena kaznena istraga o avionu koji je ostao bez komada trupa u zraku Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača

Ministar je dodao i kako je 'vjerojatno trebalo napraviti dodatne analize vezane uz kvalitetu tla pod nasipom te da će buduće istrage utvrdit eventualnu aljkavost'.

Povjerenstvo je utvrdilo kako su tehnički propisi i pravila koji su bili zadani projektom ispoštovani, ali nisu dostatno bile izdefinirane mjere koje bi dodatno analizirale tlo ispod nasipa, rekao je Jakovina na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

"Govorimo da je nasip napravljen na osnovu projektno-tehničke dokumentacije i povjerenstvo je reklo da je napravljen sukladno struci. Je li trebalo napraviti dodatne analize vezane uz kvalitetu i homogenost tla na kojem se radi nasip - vjerojatno da", rekao je Jakovina.

To su prema njegovu mišljenju trebali učiniti projektanti i izvođači radova.

Dodao je da druge institucije, osim povjerenstva, nastavljaju istragu.

Kazao je kako je povjerenstvo koje je istraživalo proboj nasipa predalo preliminarno izvješće prema kojem je razlog puknuća hidraulički slom podložnog tla tijela nasipa.

To je, kako je pojasnio, tlo na kojem se nalazi nasip.

Dodao je kako je veliki pritisak vode napravio erozivne kanale u tijelu i podlozi nasipa te je došlo do njegova slijeganja

Uskok u Hrvatskim vodama: Izuzeta sva dokumentacija o probijenom nasipu

Podsjetimo, sporni nasip pukao je u dužini od 30 metara te u dubini od 12,5 metara, no te dimenzije su povećavale kako je voda protjecala tim područjem. Zanimljivo je to što je taj nasip obnavljan prije samo četiri godine.

Iz tog je razloga u Hrvatske vode ušao i DORH koji je izuzeo svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz poslove na ojačanju nasipa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene