Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošlog tjedna znanstvenici na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu došli su do otkrića koje bi moglo Hrvatsku staviti na svjetsku kartu medicinske znanosti.


Otkrili su protein koji bi mogao biti značajan za bolesnike s kroničnim bubrežnim problemima. Takvi bolesnici će tek za nekoliko godina doznati da li je riječ o lijeku koji može djelovati na ljude, ali znanstvenici su optimistični. Veliki broj znanstvenih otkrića dogodio se slučajno, ali je najbitnije da su zauvijek promijenili medicinsku praksu. Neke bolesti koje su prije bile neizlječive danas se rutinski liječe. Pacijentima se produljuje život, a liječnicima olakšava njihov posao.

Vezani članci Potresna priča požrtvovne majke - 1 Bolesnu kćer nije posjetio više od 20 godina, a onda ženu koja se za nju brinula - tužio: "Sve sam radila samo za nju, a rekli su da nisam dobra majka" Detalji o širenju koronavirusa u Kini - 1 Novinari u Kini počeli nestajati nakon objave snimki iz žarišta epidemije: ''Neki pacijenti su bili vani, imali su obješenu infuziju za stablo''

Magazin Provjereno u sutrašnjoj emisiji izdvojio je neke od najznačajnijih medicinskih otkrića. Provjereno pogledajte u četvrtak u 21.00 na Novoj TV.