Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlične brojke

Ostojić: Hrvatska rijetka zemlja s padom ilegalne imigracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je 2013. bilo 1500 manje ilegalnih imigranata nego 2012., a pao je i broj tražitelja azila.

Hrvatska je jedna od doista rijetkih zemalja koja je lani imala pad ilegalne imigracije zahvaljujući sposobnosti granične policije i izgradnje sustava Schengena, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj"

'Pad je za prošlu godinu iznosio 30 posto', a svi drugi imaju porast, rekao je Ostojić na otvaranju regionalnog seminara o ilegalnoj imigraciji u Zagrebu, organiziranog u suradnji s francuskim veleposlanstvom. U Hrvatskoj je lani bilo 1500 manje ilegalnih imigranata nego 2012., a pao je i broj tražitelja azila, rekao je Ostojić.

Knin: Dječak među Sirijskim ilegalcima koje je u teretnom vlaku slučajno otkrio prometnik

Međutim, pad ilegalne imigracije u Hrvatskoj ne rješava problem tzv. balkanske rute, upozorio je. 'Svejedno je ide li balkanska ruta preko Hrvatske ili preko Srbije u Mađarsku jer u tome sudjelujemo zajedno', istaknuo je Ostojić.

Broj nezakonitih useljenika u Europskoj uniji raste zbog kriza na Bliskom istoku i dugogodišnje krize u Afganistanu, objasnio je. Zidovi ili tehnika neće riješiti problem, već rješenja treba naći kroz suradnju emitivnih zemalja i odredišnih, dakle zapadnih država u kojima ilegalni useljenici žele naći bolji život, dodao je Ostojić.

Jačanje regionalne suradnje u suzbijanju mreža koje pripadaju ozbiljnom organiziranom kriminalitetu i čine neku vrstu zloporabe teških životnih situacija, tema je dvodnevnog seminara koji organiziraju ataše za sigurnost i regionalni koordinator za države zapadnog Balkana pri francuskom veleposlanstvu i Uprava za granicu Republike Hrvatske.

Vinkovci: U teretnom vagonu skrivalo se šest ilegalnih imigranata

'Suradnja Francuske i Hrvatske u suzbijanju ilegalne imigracije doista je odlična, sjajna', rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz na otvaranju skupa.

Valja lučiti zakonitu od nezakonite imigracije, istaknula je francuska veleposlanica. Tako francuska vlada pokušava uključiti strance u francusko društvo, kroz socijalne, društvene i druge programe.

'To osigurava da onima koji legalno useljavaju omogućimo harmonične uvjete', no ilegalna imigracija često se odvija kroz mreže organiziranog kriminala koje se bave krijumčarenjem ljudi, opojnih droga, i takve pojave treba suzbijati, rekla je Boccoz.

Izlaganja na seminaru održat će predstavnici iz francuskih, njemačkih i hrvatskih nadležnih uprava kao i predstavnik regionalnog centra MARRI (Migration, Asylum, Refugees Regional Initiative) pred svojim kolegama iz Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore te Srbije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene