Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijeka nema!

Ospice se pojavile i u Sloveniji, u Hrvatskoj nema oboljelih: "Ali razloga za brigu ima''

Pojava ospica u regiji (Foto: Dnevnik.hr)
Pojava ospica u regiji (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pojava ospica u regiji (Foto: Dnevnik.hr) Pojava ospica u regiji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ospice (Foto: Dnevnik.hr) Ospice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Osip (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/4 >>
Vrlo zarazna bolest - ospice pojavila se u susjednim zemljama Srbiji i Sloveniji. Zbog posljedica, u Srbiji je već dvoje umrlih - dvogodišnje dijete i 30-godišnjak, koji nisu bili cijepljeni. Ospice se prenose kapljičnim putem, a najčešći simptomi su visoka temperatura i osip. Jedina zaštita je cijepljene protiv ove zarazne bolesti.

Nakon Srbije, ospice su se pojavile i u Sloveniji. Otkrivene su kod djeteta predškolske dobi i odrasle osobe.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid i Josip Pavliček - 4 Kako će utvrditi uzrok smrti? Kriminalist o monstruoznom zločinu u Srbiji i je li bilo propusta policije: "Postoje indikatori..., a ubojice imaju svoj svijet" Igor Jurić - 2 Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić za Dnevnik Nove TV: "Postoji osnovana sumnja da je dijete izvan zemlje. Ovo je nada i slamka spasa"

"U četvrtak, 4. siječnja u Kliniku je roditelj doveo dijete na redoviti pregled. Poslije se pokazalo da taj roditelj ima ospice i tog je dana bio već zarazan", rekla je Anamarija Meglić, strukovna direktorica pedijatrijske klinike.

Sada liječnici traže sve s kojima je zaraženi bio u kontaktu u klinici. Takvih je za sada 250.

U Hrvatskoj za sada nema oboljelih od ospica. "Ali razloga za brigu ima uvijek. Uvijek je mogućnost da se unesu iz drugih zemalja i to se već događalo. S tim da ne dođe do daljnjeg prijenosa na stanovništvo", rekao je Bernard Kaić, epidemiolog iz HZJZ.

Vrlo zarazna bolest!

Ospice su vrlo zarazna bolest koja se širi kapljičnim putem te se javlja nakon inkubacije od 11 dana.

"I započinje postupno pa sve jačim respiratornim simptomima. To su simptomi jakog šmrcanja, kašlja, suzenja iz očiju, na koji se nakon par dana nadovezuje osip", rekla je dr. Mirjana Balen Topić iz Klinike.za infektivne bolesti Fran Mihaljević

Osip se prvo pojavljuje na usnoj šupljini, potom iza ušiju, zatim na trupu i glavi. Jedan od simptoma je i vrlo visoka temperatura - do 40 stupnjeva. Ponekad može doći i do velikih komplikacija.

"Kod male djece su bakterijske upale srednjeg uha, zatim bakterijske upale pluća, a vrlo je opasno ukoliko se razviju virusne komplikacije u vidu virusne upale i razaranje plućnog tkiva, koji mogu biti po život opasni", dodaje dr. balen Topić.

Lijeka nema

Lijeka protiv ospica nema. Jedina prava zaštita, poručuju liječnici, jest cijepljenje.

"One tako zarazne da svatko tko ih nije prebolio jer nije cijepljen, kad dođe u kontakt sa zaraznom osobom će se zaraziti i oboljeti'', rekao je Kaić.

U Hrvatskoj se protiv ospica djeca cijepe s godinu dana i prije polaska u školu. Liječnici poručuju roditeljima da nadoknade cijepljenje djece ako su ih propustili jer je to jedina prava zaštita.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene