Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na teren se vraća milijarda kuna

Ugostitelji o poreznom rasterećenju: ''Osjećam se ponosno jer sam dvije godine pokrivao rupe koje su stvarale druge grane''

Željko Alfirević iz Udruge ugostitelja grada Splita (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Alfirević iz Udruge ugostitelja grada Splita (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ugostitelji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Ugostitelji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Foto: Arhiva/Dnevnik.hr Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Željko Alfirević iz Udruge ugostitelja grada Splita (Foto: Dnevnik.hr) Željko Alfirević iz Udruge ugostitelja grada Splita (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatski ugostitelji od Vlade traže manju stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ugostitelji mahom pozdravljaju porezno rasterećenje i najavljuju nove investicije. Oporba kritizira jer niži PDV neće ići svim ugostiteljima.

Vlada je prelomila. Ugostiteljima smanjuje PDV s 25 posto na 13 posto. ''Izvrsna odluka, ovo će nam olakšati da možemo reinvestirati, otvarati nove biznise i smatram da će taj novac ipak ostati uvijek u Hrvatskoj. Oni neće izlaziti van. Ovo je sjajan trenutak i jako sam sretan'', rekao je Stipe Jeličić, vlasnik restorana.

Odlukom Vlade, na teren se vraća oko milijardu kuna, kažu u koordinaciji ugostitelja Hrvatske. ''Plaće sigurno moraju ići gore. Mogle su ići gore i prije dvije godine, ali nije bilo mesa za to. A cijene će ići dole, nažalost nema tu toliko mjesta. Cijene se negdje mogu korigirati negdje ne'', rekao je Vedran Jakominić, iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Država poručuje - na ugostiteljima je red. ''Mi dajemo mjere i alternative, a na poslodavcima je da te mjere prepoznaju i iskoriste ih na način na koji svi zapravo želimo, a to je povećanje zaposlenosti, plaće i standarde'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

''Mjera koju poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, pa onda to znači i kvalitetu, onda to znači i gestu koja i kod onih na koje se najviše odnosi zahtijeva i određene pozitivne reakcije'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Branko Grčić (Foto: Dnevnik.hr) Reakcija oporbe Grčić: "Nova porezna reforma je skromna, iz Hrvatske ne odlaze samo mladi ljudi od 20 do 30 godina"

Oporba smatra da se Vlada odlučila na parcijalno rješenje. ''Sada je to mjera opet pola-pola, mjera kod koje se manjenje PDV-a odnosi samo na pripremu i posluživanje hrane, ali ne i recimo na vino, pivo, sokove i druga pića što je prije bilo u kategoriji 13 posto'', rekao je Branko Grčić iz SDP-a.

Snižavanjem stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane omogućena je konkurentnost u odnosu na zemlje u okruženju, kažu u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

''Ne vjerujem da će to puno utjecati na nas. Oni to više rade zbog svoje koristi'', rekao je konobar Bartol Buzdovačić.

''Vlasnici restorana mogu to vidjeti kao mogućnost većeg profita, da će cijene možda kozmetički smanjiti za dvije tri kune, ali se zapravo u turizmu neće osjetiti'', rekao je Oliver Nejašmić iz Splita.

Dok niži PDV ne stupi na snagu, sve ostaje po starome. Niži PDV primjenjuje se od početka iduće godine

Željko Alfirević iz udruge ugostitelja grada Splita najavljuje da će sniziti i cijene u restoranu i povećati plaće svojim radnicima. Investicije su, kaže stale kada je PDV ugostiteljima povećan, a ovo je također dobar početak da i investicije u tom sektoru krenu.

''Osjećam se ponosno jer sam dvije godine financirao budžet RH, i pokrivao nekakve rupe koje su stvarale druge grane, ali stvarno bi bilo neizdrživo da to ostane'', kazao je Alfirević.

Volio bi vidjeti  niži PDV na vinu. ''Mislim da ima dosta prijepora vezanih za vino. Hrvatska je zemlja vina. Mislim da je to definitivno potrebno sniziti. Ako to ne snizimo, bit će ovo samo jedan u nizu dijelova reforme koji su započeti''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Crni dim iznad Mirogoja: Buknuo požar u Aleji Hermana Bolea, izgorjela veća količina smeća +0 Požar otpada pored mirogojskog groblja (Foto: DVD Trnje) Hrvatska Crni dim iznad Mirogoja: Buknuo požar u Aleji Hermana Bolea, izgorjela veća količina smeća 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene