Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Ujedinili se HDSSB i SBHS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje i Slavonsko-baranjska hrvatska stranka su na saboru ujedinjenja u Osijeku postale jedna stranka.

U deklaraciji o ujedinjenju, koju je pročitao predsjednik Zajednice udruga Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje Branimir Glavaš, navodi se kako se stranke ujedinjuju radi jačanja regionalističke opcije u Slavoniji i Baranji, u odnosu na politiku središnje vlasti, te zaustavljanja gospodarskog i razvojnog zaostajanja ove regije, u odnosu na druga područja Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suradnja dvaju regija Savez: Glavna smo alternativa IDS-u i SDP-u Slika nije dostupna Veljan Radojković za gradonačelnika Županijski SDP u koaliciji s četiri stranke

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić na saboru je istaknuo da je stranka u proteklih godinu dana ostvarila dva temeljna cilja - ulazak u Hrvatski sabor te omogućavanje Glavašu njegovih ustavnih prava na obranu sa slobode, u sudskom postupku za ratne zločine koji se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Kazao je kako stranka ima oko 9000 članova te da i dalje traži regionalizaciju Hrvatske u kojoj će regije imati znatno veće zakonodavne i upravne ovlasti i u kojoj će Slavonija i Baranja biti jedna regija.

Rekao je da stranka traži promjenu Ustava jer je to preduvjet novog teritorijalnog i regionalnog ustroja, ali i prijenos mnogih zakonodavnih ovlasti, primjerice u školstvu, kulturi, socijalnoj skrbi, na predstavnička tijela budućih hrvatskih regija.

Glavaš je kazao da HDSSB želi biti respektabilan politički partner vladajućima, ali i oporbi, te da će, bez obzira na politički predznak, podupirati vladajuće kada budu donosili odluke i zakone od interesa za Slavoniju i Baranju. No, rekao je da ni jednoj političkoj opciji neće dopustiti da od HDSSB-a naprave 'politički privjesak'.

Za nove potpredsjednike stranke izabrani su dosadašnji predsjednik SBHS-a Damir Jurić i saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić, a Šišljagić je najavio da će se izborni sabor stranke održati u listopadu ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene