Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Osijeku propao još jedan pokušaj dogovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanak predstavnika pet stranaka koji su ušli u Gradsko vijeće nakon izvanrednih izbora 25. studenog, koji se trebao održati u prostorijama Hrvatskoga demokratskog saveza Slavonije i Baranje, nisu došli predstavnici HSP-a i HDZ-a.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je kako je 'na žalost, propao još jedan pokušaj da se sastavi gradska vlast, što nije dobro jer je sve izglednija mogućnost ponavljanja izbora'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kerum i ekipa ponašaju se nedopustivo' Lekcija oporbe Kerumu: Nije ovo cirkus Slika nije dostupna Osijek: HSP-u i HDSSB-u po 7 mjesta u Gradskom vijeću

Predstavnici stranaka koji su danas došli na sastanak, HDSSB sa sedam vijećnika, SDP šest i HNS s dva, imaju 15 mjesta i mogu sastaviti vlast u 26-članom Gradskom vijeću, no SDP drži da u vlasti mora sudjelovati svih pet stranaka.

Šišljagić je rekao kako se 'na žalost, i danas pokazalo da dvije stranke ne podupiru takvo stajalište, što će možda dovesti do novih promišljanja u SDP-u'. 

Ako se u dogledno vrijeme stranke ne dogovore, na redu su novi izbori, koji su najgore rješenje jer se ovakva situacija može ponoviti, tj. ne će se ništa riješiti, a potrošit će se velik novac, ustvrdio je.

'Postoje špekulacije o kupovanju vijećnika', kazao je Šišljagić,
ocijenivši da bi to, ako se dogodi, bila moralna degradacija i tih osoba, i stranke koja bi ušla u takve pregovore.

Sljedeći sastanak održat će se u petak, 4. siječnja, u prostorijama HNS-a.

Na novinarski upit odlučuju li stranački čelnici na lokalnoj razini samostaln tko će s kim koalirati radi sastavljanja gradske vlasti, Ivan Vrdoljak je rekao da 'osječki HNS samostalno odlučuje', a Alen Prnjak iz SDP-a da su 'svakako autonomni, no posve je razumljivo da se konzultiramo i sa središnjicom stranke'.

Gradsko vijeće ima 26 vijećnika umjesto dosadašnjih 25, jer je Biljana Borzan, predsjednica osječkog SDP-a, podnijela ostavku na vijećničko mjesto. Ona je bila u kvoti srpske nacionalne manjine, a na njezino mjesto izabrana je vijećnica s liste SDP-a, a kao predstavnik srpske nacionalne manjine kao 26. vijećnik ušao je član HNS-a. Tako ta stranka sada ima dva vijećnika u Gradskom vijeću.

U Vijeću je sedam vijećnika HSP-a koliko i HDSSB-a, šest SDP-a, četiri HDZ-a te dva HNS-a.

Vrdoljak je izjavio je kako HNS ne će kočiti sastavljanje gradske vlasti te će svoj glas dati onome tko osigura 13 vijećnika, jer je najgora mogućnost novi izbori.

Za sastavljanje gradske vlasti potrebno je 14 vijećnika, a krajnji je rok 27. veljače. Ako se stranke do tada ne dogovore, slijede novi izbori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene