Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupnja električnih automobila

Tko prvi, njegov poticaj: Država će podijeliti 15 milijuna eura, provjerite uvjete

Aktualno Galerija Poticaji za električne automobile - 1 Poticaji za električne automobile - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poticaji za električne automobile - 2 Poticaji za električne automobile - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poticaji za električne automobile - 3 Poticaji za električne automobile - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poticaji za električne automobile - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon godine stanke vraćaju se poticaji za električne automobile. Iznos će biti najveći dosad, čak 15 milijuna eura. Subvencija po automobilu ide i do 9000 eura, a vozilo ne smije biti skuplje od 50.000 eura.

Trošit će se struja još i više jer počinje nova runda poticaja za vozila.

"Ove godine osigurali smo rekordan iznos od 15 milijuna eura. Samo za građane ono što je najzanimljivije, za osobna vozila poticaj će biti nešto neznatno manji nego prošlih godina, 9000 eura, za plug-in hibride bit će 5000 eura", kazao je Aleksandar Halavanja iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Porazni rezultati

Tko prvi, njegov poticaj. Tako će biti i ove godine. Novac je znao biti podijeljen za manje od sata.

Pročitajte i ovo Jahta - 5 Pravna bitka Luksuzna jahta blokirana u Hrvatskoj ide na aukciju? Predsjednik oprezan: "Ako je to ukrajinsko, to treba dati Ukrajini"

"Borba protiv tog razgrabljenja je zapravo tih 15 milijuna eura rekordnih sredstava. Naravno, postoji mogućnost da razmotrimo i dodatna sredstva", tvrdi Halavanja.

Unatoč pomami za subvencijama rezultati su porazni.

"Da, nažalost, prosjek Europske unije za 2023. godinu je 14,6 posto ukupno registriranih vozila koja su električna, a Hrvatska ima samo 2,9 posto" rekao je Hrvoje Paver iz Hrvatske gospodarske komore.

Problem i infrastruktura

Taj podatak svakako je vezan za infrastrukturu.

"U posljednjih dvije-tri godine zapravo je očajna, ništa se u nju nije ulagalo novo, svedeni smo na punionice snage 50kW koje su zapravo spore iako ih mi doživljavamo kao brze, ali one to nisu, većina infrastruktura odmakla je od toga", tvrdi Kristijan Tićak.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid i Nikolina Borčić - 2 Golema pozornost Svi imaju potrebu izraziti svoje mišljenje o slučaju skrbništva nad Severininim djetetom: Profesorica objasnila zašto

Iz udruge Strujni krug upozoravaju na lošu komunikaciju Fonda i krajnjih korisnika.

"Od Fonda očekujemo transparentnost i komunikaciju, da ključnim dionicima jave službene informacije - kad će oni biti, kad možemo očekivati poticaje ili neće, kako bi sami korisnici znali na kraju računati što očekivati", izjavio je Tin Koren iz udruge Strujni krug.

Manje subvencije

Zalažu se za manje subvencije. To su s Fondom komunicirali.

"Bilo je govora o smanjenju pojedinačnih iznosa na poticaje kako bi što veći broj ljudi mogao dobiti poticaj na elektična vozila", tvrdi Koren

Pročitajte i ovo Koeficijenti - 3 Najava štrajka Niz nelogičnosti oko koeficijenata: "Ako je odgovornost na jednu stolicu i prema jednom ljudskom životu identična, onda je Vlada napravila dobar posao"

"Najviše smisla poticaji su imali za male gradske automobile koji su cijenom puno prihvatljiviji za hrvatske kupce. Takvi su se automobili prodavali dobro", zaključio je Tićak.

U drugoj rundi subvencija na red bi trebala doći i gospodarska vozila.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene