Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirela Holy u akciji

ORaH podnio kaznenu prijavu zbog preseljenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Zagrebtower

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka ORaH u četvrtak je podnijela kaznenu prijavu protiv ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Muellera i predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića radi kaznenih djela prijevare, prijevare u gospodarskom poslovanju i zlouporabe položaja i ovlasti.

Kaznena prijava podnesena je zbog preseljenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode i institucija vezanih uz ministarstvo u prostor nebodera Zagrebtower.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

"Podnijeli smo prijavu jer smatramo da je u postupku sklapanja ugovora s tvrtkom Europolis Zagrebtower bio cijeli niz nepravilnosti i djelovanja koji su suprotni javnom interesu", rekla je predsjednica ORaH-a Mirela Holy na konferenciji za novinare.

Njihove sumnje dodatno su pojačane jer su još u listopadu tražili od Ministarstva zaštite okoliša i prirode da im dostavi na uvid ugovor o najmu, što je Ministarstvo odbilo učiniti.

Zbog skupog najma ministarstvima i Agencijama prijeti selidba!

Zbog toga se ORaH obratio povjerenici za informiranje Anamariji Musi, koja je u ožujku donijela rješenje kojim je Ministarstvu naložila da ORaH-u omogući uvid u ugovor. No, Ministarstvo je umjesto toga pokrenulo upravni spor protiv Musina rješenja i time spriječilo da se bilo kome dostavi preslika tog ugovora, kaže Holy.

ORaH smatra da se tijela javne vlasti, koja se financiraju novcem poreznih obveznika, ne mogu pozivati na poslovne tajne niti sklapati ugovore koji imaju bilo kakvu oznaku tajnosti, jer građani imaju pravo znati na koji se način troši njihov novac.

"Iz Ministarstva sada tvrde da su omogućili davanje ugovora na uvid, što je netočno. Ministarstvo nam je ponudilo dati na uvid samo dijelove, a ne cijeli ugovor", ustvrdila je Holy. Iz Ministarstva također tvrde da su objavili sve informacije, pa ako je to točno nejasno je zašto nisu u stanju objaviti ugovor, kaže Holy.

Na upit novinara koliki bi bili troškovi da su se Ministarstvo i institucije preselili u neki državni prostor, kako je ona predlagala dok je bila ministrica zaštite okoliša i prirode, Holy je rekla kako to ovisi o prostoru koji bi bio dodijeljen i koliko bi se potrošilo za adaptaciju.

Sigurno bi u početku ta investicija bila skuplja zbog troškova uređenja prostora, međutim ukupna korist za državu bila bi veća jer bi dobila uređeni prostor u trajno vlasništvo, umjesto da se troši novac na privatnika, ocijenila je.

Dodavši kako se taj slučaj pokušava lažno predstaviti kao njezin osobni sukob sa Zmajlovićem, Holy je spomenula da se u Zagrebtoweru nalazi i jedna državna agencija koja plaća još veću cijenu najma, navodno od čak 17 eura po četvornom metru, te je pozvala medije da to istraže. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene