Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi plan uštede

Zbog skupog najma ministarstvima i Agencijama prijeti selidba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod povećalom DUUDI-ja naći će se i carina, čuvena zgrada u Planinskoj, agencije pri ministarstvima poljoprivrede i obrazovanja te brojne podružnice.

Ministri Grčić, Mrak-Taritaš, Mornar i Varga rade u iznajmljenim poslovnim prostorima koji su i skuplji od Vladina plana prema kojem nitko ne smije biti u najmu iznad 11 eura. Njihova ministarstva neće biti iseljena, ali će započeti pregovore o smanjivanju najma.

Pročitajte i ovo Prolaz sestara Baković Atraktivno Država daje nekretnine u zakup: Pogledajte što se nudi i na kojim lokacijama Slika nije dostupna Zmajlovićevi luksuzni uredi Inzistirali smo da nam ministarstvo omogući uvid u sporni ugovor - evo što su odgovorili

Ako do toga ne dođe, morat će tražiti nove prostore. Istu proceduru proći će još 40-tak institucija koje su sada u skupim poslovnim prostorima.

Pod povećalom DUUDI-ja naći će se i carina, čuvena zgrada u Planinskoj, agencije pri ministarstvima poljoprivrede i obrazovanja te brojne podružnice.

Zmajlović: Napadi zbog preseljenja u Zagrebtower su politička kampanja

S raznim zakupodavcima sklapani su ugovori koji sadrže diskontne i druge uvjete te će se u cilju racionalizacije troškova zakupa analizirati svi ugovori koji na razini 2015. godine predstavljaju trošak zakupa veći od 11 eura/m2 mjesečno, uključujući PDV.

Ministar čiji najam je skuplji od novih pravila pojašnjava kako sve to treba izgledati u budućnosti.

"Da prosjek bude 11 eura za sve one koji nanovo ugovaraju. Prije svega to se odnosi na agencije, zavode. Trebali bi voditi računa da maksimalna cijena ne pređe 11 eura", napominje ministar Branko Grčić.

"Ni jedna od agencija, zavod, instituta ne može biti u prostoru koji je skuplji od 11 eura po metru kvadratnom", smatra ministar financija Boris Lalovac.

Inzistirali smo da nam ministarstvo omogući uvid u sporni ugovor - evo što su odgovorili

Bune se i agencije. Povjerenstvo za dubinsku analizu utvrdilo je kako ih 15 probija dozvoljeni limit koji ide čak do 20 eura.

"S obzirom da smo tijekom 2014.g. dva puta mijenjali kvadraturu zakupa poslovnog prostora, prosječna cijena zakupa poslovnog prostora iznosila je 13 eura, a trenutna cijena zakupa je ispod navedenih 13 eura po metru kvadratnom", ističu iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

"U trenutni prostor HAKOM je useljen nakon što je godinama bio smješten na više lokacija u Zagrebu. Zbog toga je prije gotovo 5 godina donesena odluka o preseljenju u novi prostor, koji je unajmljen nakon javnog poziva iako ga HAKOM nije bio dužan provesti, po tadašnjim komercijalnim cijenama na tržištu", kažu iz HAKOM-a.

Tržišnu cijenu od 18 eura plaća i Muzej naivne umjetnosti. Zbog atraktivne lokacije na Gornjem gradu, kažu, opravdaju svaki euro. No ne kriju da se pokušavaju preseliti od 2002. godine. Ali nadležne institucije ne čine ništa. Novim odredbama prosjek od 11 eura postaje pravilo za najam, a ne iznimka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene