Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li u zatvor?

Afera dnevnice: Sud ni danas nije potvrdio optužnicu protiv Sauche

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O zakonitosti grafološkog vještačenja u postupku protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove nekadašnje tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi dnevnice odlučivat će Vrhovni sud, doznaje se u srijedu nakon sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Sauchin odvjetnik Darko Maržić kazao je nakon sjednice optužnog vijeća da je obrana ponovila svoje argumente zbog kojih vještačenje Sauchinih potpisa smatra zakonitim i traži njihovo izdvajanje iz spisa. No sud je odbio taj prijedlog, pa je obrana najavila žalbu Vrhovnom sudu.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Osvrnuo se i na Milanovića Božinović o migrantima koji dolaze u Hrvatsku: "Oni kod nas dobiju 20 eura. Nemamo miigrantski problem" Slika nije dostupna afera dnevnice Sutkinja oprala Sauchu: "Ovo je ogromna sramota za mladog političara na početku karijere"

Saucha pritom nije ništa komentirao, a na novinarsko pitanje odgovorio je da ostaje pri ranijim tvrdnjama da je nevin. “Sve ostaje isto”, kratko je kazao Saucha.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Krešimir Ostrogonac ponovio je da je optužno vijeće odbilo prijedlog obrane da se kao nezakonit izdvoji nalaz i mišljenje grafološkog vještaka. “O tome će vijeće donijeti rješenje, a nakon njegove pravomoćnosti nastavit će se sa sjednicom optužnog vijeća i odlučivanjem o osnovanosti optužnice”, kazao je tužitelj.

Riječ je o optužnici koja je u ožujku bila vraćena Uskoku na doradu, također nakon zahtjeva obrane da se iz spisa izdvoji grafološko vještačenje Sauchinih potpisa koje smatraju nezakonitim.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaju.

No nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac, pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraga u tom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, no postala je pravomoćna tek u kolovozu prošle godine, kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio" pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

U optužnici koju je Uskok podigao u prosincu prošle godine Saucha i Zeljko terete se za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave odnosno pomaganje u tim nedjelima, zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene