Otkad su se prvi pacijenti odvažili javno progovoriti o neprimjerenu ponašanju ortopeda iz Kliničke bolnice Dubrava, optužbe se samo množe. Najgore od svega je što mnogi od njih kažu i kako su sve prijavili bolnici, ali nikakve reakcije nije bilo.

Galerija Gomilaju se optužbe protiv ortopeda iz Dubrave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dubrava (Dnevnik.hr) Gomilaju se optužbe protiv ortopeda iz Dubrave (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Gomilaju se optužbe protiv ortopeda iz Dubrave (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Prema nalogu ministra u bolnicu Dubrava poslana je inspekcija, jer optužbe pacijenata na ponašanje njihova ortopeda sve su samo ne bezazlene. Na mrežnim stranicama na kojima pacijenti razmjenjuju iskustva na njega se žale već godinama.

Vezani članci Milan Kujundžić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Ministar Kujundžić o prozivkama da je štitio ortopeda iz KB-a Dubrave: ''To su spinovi i insinuacije'' Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 4 Zagrebački liječnik iz pakla dobio otkaz, pokrenut i diciplinski postupak pred Komorom

"Tata mi ima 68 godina i mislim da takvo poniženje nije u životu doživio", svjedoči jedna pacijentica. "Vulgaran, neprofesionalan, grub! Imam fobije od njega", kaže druga.

Neki su se od njih i pismeno žalili bolnici, no odgovor do sada nisu dobili. Iz Hrvatske liječničke komore kažu da njima pritužbe nisu stizale, reagirat će kada dobiju izvješće. Iz udruge bolničkih liječnika također kažu kako se njima nitko nije žalio.

"Ili su možda pismene pritužbe išle samo na račun uprave kuće, ili možda kakvih tijela unutar same bolnice. To je sad na istražnim tijelima da odreagiraju adekvatno, da pročešljaju kompletnu dokumentaciju", smatra Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Bivši ministar zdravlja Siniša Varga kaže kako ni za njegova mandata do njega nikakva pritužba na spomenutog liječnika nije stigla. No baš zbog toga što se pacijenti uglavnom boje suprotstavljati liječnicima trebali bi imati, smatra, veću zaštitu u komori.

"Ministar Kujundžić je ispravno postupio, uputio je zdravstvenu inspekciju u KB Dubrava, međutim samo priopćenje Hrvatske liječničke komore je dokaz pasivne uloge HLK-a danas po pitanju zaštite prava pacijenata", smatra Varga.

Ovaj slučaj, slažu se svi, trebalo bi što prije riješiti da bi liječnici i pacijenti vratili povjerenje jedni u druge.

"Nažalost, ljudi su skloni generaliziranju situacije i onda poistovjećivanju kompletne struke s jednim individualnim slučajem", ističe Šmit.

Pokažu li se optužbe osnovanima, liječnik bi čak i trajno mogao ostati bez liječničke licencije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju