Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAŠNA TRAGEDIJA

Oproštaj od poginulih pilota: "Bio sam s Markom na ručku prije leta. Zapitaš se je li to moguće i zašto?''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Denis Smajo oprostio se na Facebooku od preminulih kolega.

Napisao je kako je prije nesreće bio na ručku s preminulim Markom Novkovićem. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o Jakuševcu: "Kako smo sad došli do toga da je Vlada odgovorna?" Peđa Grbin afera plin za cent Grbin komentirao smjenu Barbarića: "To je u osnovi samo priča o još jednom HDZ-ovcu"

"Danas sam imao čast biti na letačkom ručku s kolegom Markom, prije samog letenja. Nevjerojatno što ti je život. Toliko godina ništa, i onda sad u ovoj godini već četvorica kolega kojih više nema. Zapitaš se je li to moguće i zapitaš se zašto? Ovo je životni poziv koji sa sobom jednostavno nosi velike rizike posla i to valjda tako mora biti.

Izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji mojih dvojice kolega'', napisao je Smajo.

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akrobatske grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII. naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Bio je i službeni komentator akrobatske grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava.

Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene