Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U padu aviona u četvrtak kraj Zadra poginulli su natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić.


Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akrobatske grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbournu u Australiji. Diplomirao 2013. godine kao pripadnik XVII. naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vezani članci NATO, ilustracija Srušio se američki vojni zrakoplov u Norveškoj: Poginule četiri osobe F-35C VIDEO Pogledajte kako je pao američki ''nevidljivi'' avion: Razbio se o palubu i otklizao u more

Bio je i službeni komentator akrobatske grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. godine pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru, objavio je MORH. 

"Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo je za mene velik dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu Krila Oluje i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bih opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima Krila Oluje", kazao je Marko Novković u ožujku 2019. kada je postao najmlađi član Krila Oluje.

On i Luka Jagatić poginuli su u padu vojnog zrakoplova u četvrtak poslijepodne u mjestu Biljane Donje kraj Zadra. 

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izrazili su sućut obiteljima poginulih pripadnika Hrvatske vojske.

"Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Oni su svojim pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje, nego častan, uzvišeni poziv", dodaju u MORH-u. 

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava.

Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju