Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar kratkog fitilja

Propala nabava aviona, plagiranje završnog rada, jezične bravure... Što je sve obilježilo mandat Damira Krstičevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mandat ministra u ostavci Damira Krstičevića obilježile su mnoge afere, među kojima je najveća ona s neslavnom propalom nabavom borbenih aviona.

Damir Krstičević jučer je šokirao hrvatsku javnost podnijevši ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane. Ostavku je obznanio uživo na konferenciji za medije nakon pada vojnog školskog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Novinarima je kazao da o ostavci nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića, a iz Vlade su poručili kako bi se Krstičević i premijer trebali sastati danas.

Krstičević je poznat po "kratkom fitilju", a ovo mu nije prva ostavka koju podnosi na ministarsko mjesto.

Nižu se ostavke

Sredinom srpnja 2017. godine, u jeku šumskih požara u Dalmaciji, najavljivao je svoju ostavku nakon kritika tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je vojska trebala ranije reagirati na požare otvorenog tipa zbog kojih su evakuirani dijelovi Splita.

Premijer Plenković odbio je tadašnju Krstičevićevu ostavku čestitavši mu na liderskom poslu koji je pokazao u borbi protiv požara. Ministrovu ostavku odbila je i predsjednica poručivši da je Krstičević sjajan ministar.

O ostavci se spekuliralo i krajem siječnja kada se u Zlarinskom kanalu srušio helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pri čemu su poginula dva pilota. Mnogi su očekivali da će Krstičević podnijeti ostavku i nakon što je u imovinskoj kartici naveo da njegova vikendica pokraj Šibenika vrijedi dvaput manje nego kad ju je kupio. Plenković je tada novinarima rekao da Krstičević nije ponudio ostavku te da je vrlo emotivan i pogođen napisima.

Krstičević je punio novinske stupce i navodnim plagiranjem dijelova svog rada u Ratnoj školi američke vojske, no najveća afera koja je obilježila mandat Damira Krstičevića jest neslavno propala nabava vojnih aviona.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane odlučilo je kupiti borbene avione F-16 od Izraela. Trideset godina stari avioni zapravo su bili američki s nadograđenom izraelskom tehnologijom, a sve se zakompliciralo kada je SAD blokirao dogovor jer Hrvatska nije imala njihovo odobrenje za prodaju. Propala kupovina aviona obilježila je mandat Krstičevića, a ministar obrane zbog svega je burno reagirao u Saboru nakon provokacija SDP-ova Franka Vidovića.

Nižu se skandali 

Za vrijeme Krstičevićeva mandata u javnost su isplivali i brojni skandali u koje su bili uključeni hrvatski vojnici. Među njima je svakako najpoznatiji slučaj trojice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku koji su pod istragom civilne i vojne policije zbog šverca oružja. Tu su i brojni slučajevi neprimjerenog ponašanja vojnika u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući lov na veprove iz vojnog helikoptera ili nedolično ponašanje poručnice i instruktora HV-a u autobusu na povratku s vojnog hodočašća.

Damir Krstičević, svojedobno najpopularniji Plenkovićev ministar, uz eksplozivan temperament i redanje ostavki poznat je i po neobičnim jezičnim konstrukcijama koje su zabavljale javnost. U hrvatski je jezik tako uveo pojmove kao što su "ne meže", "pedemija" i "helihopter", a u svojim javnim obraćanjima nikad nije propustio pohvaliti uspjehe "pobjedničke hrvatske vojske".

Prihvati li premijer ostavku ministra obrane Damira Krstičevića, on će biti 15. ministar koji bi mogao napustiti Vladu Andreja Plenkovića u nešto više od 43 mjeseca njegova mandata. (D.I./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene