Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na inicijativu mosta

Oporba traži ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti: "Nastavljamo borbu protiv uzurpacije vlasti"

Ustavni sud (Foto: Dnevnik.hr)
Ustavni sud (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ustavni sud (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izvijestio je u četvrtak da je njegova stranka prikupila potpise gotovo cijele oporbe za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma te poručio da očekuje da se Ustavni sud što hitnije, već sutra, sastane i raspravi taj zahtjev.

"Idemo u rušenje tog zakona jer nastavljamo borbu protiv uzurpacije vlasti koju provodi većina“, istaknuo je Nikola Grmoja, podsjetivši da je zakon izglasan neposredno prije početka kampanje, nakon dvodnevne saborske rasprave.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći

Zakonom je limit troškova za stranke na predstojećim izborima za Europski parlament podignut s 1,5 na 4 milijuna kuna, a izglasan je nakon 39 sati rasprave o čak 888 amandmana koje je podnio Most.

Robert Podolnjak, koji je napisao ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti, ustvrdio je da je zakon donesen isključivo voljom parlamentarne većine, HDZ-a i njegovih satelita, što dokazuje i podatak da je gotovo cijela oporba podržala Mostov prijedlog.

"U večer prije početka kampanje za europske izbore oni su promijenili pravila igra. Zato od Ustavnog suda tražimo da hitno, bez odgode, razmotri ovaj zahtjev i ukine odredbu o stupanju ovog zakona na snagu. Nedopustivo je da se pravila izbornog natjecanja mijenjaju u izbornoj godini, a ovo je promijenjeno dan prije raspisivanja izbora. Zato u zahtjevu obrazlažemo da su prekršena načela vladavine prava, demokratskog višestranačkog sustava te da u zakonu nisu navedeni opravdani razlozi zašto bi stupio na snagu tek dan nakon objave u Narodnim novinama“, obrazložio je Podolnjak.

"Od Ustavnog suda tražimo da konačno počne obavljati svoju nadzornu funkciju i kaže Vladi - "ovo ne smijete činiti, ovo je protivno Ustavu'“, poručio je Podolnjak. (Hina) 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene