Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oporavlja se oboljela od meningokokne sepse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petnaestogodišnja štićenica Doma za djecu "Miljenko i Dobrila" u Kaštel Lukšiću koja je hospitalizirana u splitskoj bolnici u stanju kome, došla je svijesti i stanje joj se stabiliziralo.

Dežurni liječnik Jedinice za intenzivno liječenje splitske Kliničke bolnice dr. Mladen Pogorelić kazao je da se djevojčica tijekom jučerašnjeg dana počela oporavljati, što je liječnicima dalo naznake da će joj se stanje poboljšati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema opasnosti od širenja zaraze Osječanka umrla od meningokokne sepse Slika nije dostupna 150 ljudi primilo preventivnu zaštitu Mladi Makaranin umro od meningokokne sepse

Probudila se iz kome, a daje i druge znakove oporavka, unatoč tomu što je riječ o teškoj bolesti koja često završava najtežim ishodom, rekao je dr. Pogorelić

Oboljela 15-godišnjakinja jučer poslijepodne skinuta je s
respiratora. Njezino je stanje stabilno, a hoće li i kakvih posljedica bolest ostaviti na mozak još se ne može prognozirati.

Šezdesetak djece i djelatnika, koji su bili u doticaju s oboljelom djevojčicom, dobiva preventivnu antibiotsku terapiju kako bi se zaustavilo eventualno širenje zaraze meningokoknim virusom i njihovo je stanje pod nadzorom, izvijestila je voditeljica Službe za epidemiologiju Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Zorana Klišmanić.

Ravnateljica Dječjeg doma "Maestral" Edita Maretić, u čijem sastavu djeluje i kaštelanski dom u kojemu je djevojčica smještena, ustvrdila je kako bolest nema nikakve veze s materijalnim i higijenskim uvjetima u Domu. Poručila je kako nema razloga za paniku te da su svi djelatnici Doma u stalnom kontaktu s liječnicima i Zavodom. 

"Djevojčica je hospitalizirana na vrijeme, a svi djelatnici i djeca iste su večeri primili terapiju", dodala je.

Ovo je, inače, drugi slučaj oboljenja od meningokokne sepse od početka godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dvogodišnje dijete koje je od iste bolesti oboljelo početkom godine, bolest je preživjelo.

Prvi simptomi oboljenja kod 15-godišnjakinje, povišena temperatura, primijećeni su u utorak ujutro i o tome je odmah obaviještena njezina liječnica. Nakon što je utvrđeno da ima i krvave točkice po koži, odredila je hitan prijevoz na Odjel zaraznih bolesti splitske bolnice. Zbog teškoga stanja smještena je na Jedinicu intenzivnog liječenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene