Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok većina lokalnih samouprava u vrijeme recesije pokušava štedjeti, načelnik Poličnika u zadarskom zaleđu dodatno je opteretio općinski proračun. No ne da bi si kupio novi automobil, već da bi pomogao svojim sumještanima. Općinsko je vijeće donijelo odluku da će roditelje za peto i svako sljedeće novorođenče nagraditi s čak 16 tisuća kuna.


Smijeha i veselja u velikoj obitelji Strika nikad ne nedostaje. Iako žive od samo jedne plaće, roditelji Luke, Marije, Josipa, Davida, Antonele i Danijela neće štedjeti na blagdanskoj gozbi. 'Svake godine imamo Uskrs, nikad nismo oskudijevali što se tiče blagdana. Ali ostalim danima moramo štedjeti', kaže majka Vesna.

Vezani članci Ilustracija ''Ugroženi su zdravlje i sigurnost djece'', upozoravaju odgojitelji u vrtićima i kreću u prosvjed: ''Mislite da možete bez nas?'' Ilustracija Počelo je, počelo: Dječji doplatak će se udvostručiti pred izbore?

Krpanje kućnog budžeta iz mjeseca u mjesec postalo je pravo umijeće i za mnogo manje obitelji. U zadarskoj nadbiskupiji još od '96. postoji zajednica obitelji s četvero i više djece. Od samog osnutka njihov smisao bilo je zajedništvo, što je postalo još važnije u ovim teškim vremenima kada su plaće sve manje, roditelji ostaju bez posla, a gladna usta sve je teže prehraniti. Nažalost, uglavnom se mogu osloniti samo na međusobnu podršku i pomoć crkve.

No ne i u zadarskoj općini Poličnik. Ovdje su znaju koliko roditeljima znači i najmanja pomoć. 'Našli smo načina i sredstva da se odreknemo nekih projekata u korist tih ljudi. Tako da smo roditeljima koji imaju jedno dijete dali 3 tisuće kuna, roditelj koji ima dvoje djece dobili su 4 tisuće kuna, oni s troje djece 7 tisuća kuna, oni s četvoro 11 tisuća kuna i roditeljima koji imaju 5 i više djece 16 tisuća kuna', objašnjava Davor Lončar, načelnik općine Poličnik

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju