Hrvatska policija poručuje kako je spremna zaštiti državnu granicu u slučaju prelijevanja imigracijskog vala iz Srbije. Ove godine nije bilo puno pokušaja ilegalnih prelazaka granice iz Srbije, uhvaćeno je svega 118 imigranata.


Navale imigranata iz Srbije i velikog broja pokušaja ilegalnih prelazaka zasad još nema, no granična policija spremna je i za takvu mogućnost. 'Trenutno raspoložive snage su na terenu i postoje scenariji za određeno postupanje u slučaju većeg vala i pritiska nezakonitih migranata', objašnjava Dragan Babović iz MUP-ove uprave za granicu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'U Opatovcu Bog sve vidi, a policija za sve odgovara' Slika nije dostupna IZGJEGLICE U HRVATSKOJ Više od tisuću migranata čeka ulazak u Hrvatsku u Berkasovu

Opasnost od pokušaja ilegalnih prelazaka je na takozvanoj 'zelenoj granici' između Srbije i Hrvatske no policija ističe da na tom području imaju dovoljno ljudi i tehnike za zaštitu granice. 'Termovizijski uređaji, mobilni, stacionarni, ručni kojima su opremljene sve naše ophodnje koje se tranutno nalaze tamo na terenu tako da mogu detektirati bilo danju bilo noću', kaže Babović.

PARK IM JE PRIVREMENI DOM 'Svatko tko krene na put riskira život'

Privremeni stanovnici zagrebačkog centra za azilante kažu kako se uglavnom pokušava stići do bogatijih europskih zemalja. Imigranti dolaze iz raznih zemalja, od Bosne i Hercegovine do azijskih i afričkih država.

Više od 500 izbjeglica koje će Hrvatska prihvatiti prema prijedlogu europske unije još nije stiglo, a trenutačno se radi plan za njihovo prihvaćanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook