Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TJEDNIMA SE ČEKA

(Pre)dugo čekanje na važnu pretragu za onkološke bolesnike: "Kod nas je ogromna smrtnost. Umro je grad veličine Splita dok nismo napravili strategiju"

Aktualno Galerija Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, i Barbara Štrbac Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, i Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Foto: DNEVNIK.hr Onkologija - 1 Onkologija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Onkologija - 2 Galerija 1/4 >>
Tek će konačna križaljka oko rekonstrukcije Vlade pokazati je li se od smjene izvukao ministar koji nije odradio niti jedan zadatak u svom resoru - Vili Beroš. A problemi se samo nižu. Onkološki pacijenti žale se da na pretragu PET/CT-om čekaju nekoliko tjedana, a iako udruge pacijenata državu traže da taj uređaj nabavi u više bolnica, Ministarstvo je za Dnevnik Nove TV potvrdilo da će povećati kvote - privatnicima.

Na PET/CT zbog povišenih tumorskih markera Ivan je čekao tri mjeseca.

"Morate pričekati ako hoćete napraviti pretragu, ako ne odete na onaj svijet prije toga", rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak umirovljenik Ivan Validžić.

PET/CT otkriva metastaze, pomaže u dijagnostici, koristi se za praćenje učinka skupih lijekova. U Hrvatskoj ih je pet. Čak četiri su u privatnoj poliklinici Medikol, koja ima ugovor s HZZO-om.

"U ovom slučaju kad pacijent nazove naš centar u Zagrebu dobit će termin tek 5. kolovoza. Čeka se neprihvatljiva tri mjeseca za naše pacijente", objasnila je Sunčana Divošević, pročelnica Odjela za nuklearnu medicinu poliklinike Medikol.

Traže veće kvote za pacijente putem uputnice. "S obzirom na ovu listu čekanja koja je nastala zbog ograničenja HZZO-a bojim se da ćemo prije ljeta popuniti sve termine do kraja godine", dodala je Divošević.

Na zagrebačkom Rebru jedini je PET/CT u državnom vlasništvu. Oni nemaju povećanje lista čekanja.

"Nemamo liste čekanja preko 50 dana, svi hitni pacijenti se odrade u 30 dana, kako je preporučeno od samog Ministarstva", navela je Anja Tea Golubić, specijalistica nuklearne medicine.

Liste ažuriraju svaki dan.

"Zvat ćemo ih ranije, radimo 10 smjena tjedno tako da svi hitni budu riješeni kroz dva, tri tjedna ako je moguće", rekla je Golubić.

Iz Ministarstva zdravstva potvrdili su nam da će povećati broj PET/CT na uputnicu. Dio liječnika rekao nam je i da se dio PET/CT pretraga može zamijeniti snimanjem nekoliko dijelova tijela CT-om. I udruge pacijenata predlažu drugo rješenje.

"Jedino rješenje je ojačati javno zdravstvo i da država uloži novac u nabavu PET/CT uređaja, barem klinički bolnički pacijenti, a ne da pacijenti ovise o ugovorima koji HZZO ima sa privatnicima", kazala je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Jer u onkologiji je svaki dan bitan. A udruge još uvijek čekaju provedbu Nacionalnog programa za rak. Od kad je izglasan, 2020., u Hrvatskoj je od raka umrlo 19.154 ljudi. A Hrvatska dobiva dan preživjelih od raka.

Pročitajte i ovo Upozorenja na duže liste čekanja ZDRAVSTVO PRED NOVIM IZAZOVIMA Povratak na "staro normalno": Udruge upozoravaju na duže liste čekanja onkoloških pacijenata

"Mislim da je to jako licemjerno u situaciji kad se ne radi na poboljšanju života onkoloških pacijenata. Ja ću konkretno reći što znači dan preživjelih Marici - koja živi sama u stanu oboljela od metastaskog raka dojke, bez vode i nema nikakvu pomoć osim udruga", komentirala je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nisi sama.

A hrvatska smrtnost od raka među najvišima je u Europskoj uniji.

Nema akcijskog plana

Što je sa strategijom i zbog čega sustav ne funkcionira kako bi trebao - komentirala je predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar Dračevac. S njom je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Nemamo akcijski plan. Bez adekvatnog plana ne možemo provoditi strategiju, a ne znamo ni tko su članovi povjerenstva koje je zaduženo za izradu akcijskog plana", objasnila je.

Članovi su određeni, dodala je, ali ne zna se tko su jer ti podaci nisu javno objavljeni. Možemo li nakon pandemije koronavirusa očekivati porast broja slučajeva karcinoma? "Europa je napravila uvid i očekuju oko milijun slučajeva koji će se javiti u kasnijoj fazi bolesti. Proporcionalnoj našoj situaciji, imat ćemo taj povećani broj oboljelih u težoj fazi bolesti, kada se teže liječi". rekla je.

Pročitajte i ovo Ivica Belina Najteža je neizvjesnost Hrvatsko zdravstvo ima veliki problem: ''Brojimo umrle. Sada je na brojaču 17.766 i broj raste''

I prije pandemije ljudi su dolazili s problemima koji su se odnosili na karcinome u kasnoj fazi bolesti. "Kod nas je ogromna smrtnost. Godine 2019. je više od 25.300 ljudi oboljelo od karcinoma. Umrlo je 13.300. Gotovo polovica. To je ogroman broj za samo jednu godinu. Umro je grad veličine Splita dok nismo napravili našu strategiju", navela je.

PET/CT uređaja imamo pet u Hrvatskoj. "Brojčano bi na milijun stanovnika trebao biti jedan uređaj. Nažalost, oni ne uspijevaju obaviti tu količinu posla koju imaju. Trebaju nam i stručnjaci koji bi mogli raditi u dvije, tri smjene jer određenom zračenju se osoba može izlagati samo onoliko koliko se smije izlagati, a to je opasna pretraga", objasnila je.

Nove uređaje se očekuje, ali tek 2025. godine će doći novi akceleratori i novi uređaji koje "ćemo jednim dijelom morati sami platiti". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene