Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRANI DRŽAVLJANI

Dramatična akcija spašavanja brodolomaca: Olujno nevrijeme otpuhalo im gumenjak pa su iskočili i doplivali do otoka Mauna

Brodolomci na otoku Mauna
Brodolomci na otoku Mauna Foto: MMPI
Troje stranih brodolomaca spašeno je na otoku Maunu nakon što ih je u tamošnji kanal u gumenjaku otpuhalo olujno nevrijeme.

Troje stranih brodolomaca pronađeni su i spašeni nakon što ih je olujno nevrijeme na manjem gumenjaku otpuhalo od otoka Paga u Maunski kanal, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) sinoć, 6. kolovoza u 23.35h zaprimila je dojavu očevica o tri osobe srednje dobi u pogibeljnoj situaciji na moru ispred otoka Paga, temeljem koje je s Lučkom kapetanijom Zadar pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja.

Nedugo nakon dojave o nestanku službenici MRCC Rijeka uspostavili su telefonsku komunikaciju sa osobama, svi državljani Republike Njemačke, koji su dojavili kako plutaju na manjem gumenjaku, čiji je električni pogon otkazao u blizini otoka Mauna, kamo su službenici LK Zadar spasilačkom SAR brodicom pristigli noćas, 7. kolovoza u 01.30h te uočili trojac na obali otoka, izvijestilo je resorno Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća na A4 - 1 Iz minute u minutu Dvoje Poljaka u kritičnom stanju, bore im se za život. Tehničari: "Tahograf je uništen, ne možemo saznati brzinu kretanja autobusa"

Pročitajte i ovo Prometne nesreće autobusa u RH - 5 crna statistika Potresna svjedočanstva stradalih u teškim nesrećama: "To je bilo strašno..." Stručnjak otkriva koji je najčešći faktor kod autobusnih nesreća

S obzirom da su troje brodolomaca nakon iskakanja s gumenjaka uspjeli doplivati do izrazito nepristupačne obale, pri čemu nisu zadobili nikakve ozljede, službenici LK Zadar uputili su ih da se pokušaju premjestiti na pogodniju poziciju pristupa, prema jugozapadnoj strani otoka Mauna, odnosno, ukoliko nisu u mogućnosti premjestiti se naloženo im je potražiti zaklonište od bure i pričekati spasioce.

U međuvremenu su iz MRCC Rijeka u akciju spašavanja prema troje njemačkih brodolomaca na nepristupačnome dijelu otoka Mauna angažirani pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz stanice Zadar (HGSS Zadar), čijih je pet članova jutros na poziciju prevezeno brodom Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar).

Praveći zavjetrinu sa plovilima LK Zadar i PPAP Zadar, policijski službenici i pripadnici HGSS Zadar prebacili su sva tri njemačka državljanina na plovilo zadarske Kapetanije, nakon čega su u 12:10h neozlijeđeni iskrcani na poziciju njihova polazišta, u kamp na otoku Pagu, čime je ova akcija uspješno završena, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene