Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Dvoje Poljaka u kritičnom stanju, bore im se za život. Tehničari: "Tahograf je uništen, ne možemo saznati brzinu kretanja autobusa"

Crni vikend na hrvatskim cestama obilježila je prometna nesreća na autocesti A4, između Varaždina i Zagreba. U slijetanju autobusa poljskih registracijskih oznaka poginulo je 12 osoba, a više od 30 ih je ozlijeđeno. Stanje dvoje pacijenata se pogoršalo.

 

  • U prometnoj nesreću u subotu rano ujutro poginulo je 12 ljudi
  • 32 osobe su ozlijeđene, 19 njih je s teškim tjelesnim ozljedama
  • Stanje dvoje ozlijeđenih se pogoršalo
  • Do nesreće je došlo na autocesti A4 između Varaždina i Zagreba
  • Ozlijeđeni su prevezeni u bolnice u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu
  • Četiri pacijenata otpušteno je i vratilo se u domovinu
Pročitajte i ovo Screenshot Izvlačili ga vatrogasci VIDEO Subotnje ludilo kraj Velike Gorice: Napio se i ukrao autobus, pa sletio u kanal Autobus u Rijeci - 2 Spašavali je vatrogasci FOTO Grozna nesreća u Rijeci, autobus pregazio ženu: "Upozoravali smo na ovo"

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

17:30 "Dvoje bolesnika jučer je imalo velike abdominalno-vaskularne i traumatološke operacije. Oni su još uvijek intubirani i sedirani dok ih ne razbudimo, dok ne vidimo skroz kakvo je njihovo stanje ne možemo razmišljati o transportu. A za ove druge ćemo vidjeti", rekla je za Dnevnik Nove TV dr. Anđela Babić, dežurna anesteziologinja u jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Zagreb.

"Otvorili smo naše objekte, kuću za mlade u Selskoj, ako bude potrebno još jedan objekt za prihvat članova obitelji stradalih hodočasnika koji već evo od danas pristižu u Hrvatsku, odnosno u Zagreb", kazala je pak Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa.

11:43 Stanje pacijenata zbrinutih u hrvatskim bolnicama, koji su u subotu stradali u slijetanju poljskoga autobusa na autocesti Varaždin- Zagreb, je uglavnom stabilno, doznaje se u Ministarstvu zdravstva. 

U varaždinskoj Općoj bolnici je hospitalizirano sedam pacijenata, dva su u kritičnom stanju, a pet ih je stabilno. Operirali su četvoro ozlijeđenih iz teške prometne nesreće.

U Općoj bolnici u Čakovcu oba su pacijenta stabilno, a pacijent koji je na intenzivnoj njezi sutra ide na odjel.

U Kliničkoj bolnici Dubrava je svih šest pacijenata stabilno, a također i šest pacijenata u KBC Zagreb. U Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj svi pacijenti su stabilni, tri su operirana u subotu, još dva su u planu za operaciju danas. 

10:43 Tahograf poljskog autobusa uništen je u nesreći. Nakon što je ovlašteni tehničar iz njega pokušao izvući podatke oni se nisu mogli očitati pa se neće moći utvrditi brzina kretanja autobusa prije nesreće, doznaje Jutarnji list.

9:50 Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak je rekao da su u subotu hospitalizirali 11 ozlijeđenih.

"U večernjim satima zdravstveno stanje četiri pacijentice je bilo zadovoljavajuće i one su otpuštene, nadam se da su sretno stigle u Poljsku. Od sedam preostalih, dvoje je u kritičnom stanju. Četvero ih je u Intenzivnog liječenja, jedan pacijent je prebačen na Odjel traumatologije", rekao je.

"Pacijenti su godišta između 1956. i 1975. Otpuštene pacijentice su 58., 82., 86. i 88. godište", naveo je Poljak.

9:41 Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kazao je: "Ozlijeđeni su izrazili zadovoljstvo s postupanjem žurnih službi i pomoći koju su dobili, a četiri pacijentice su noćas prebačene u Poljsku".

9:12 Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina priopćio je da su u autobusu bila 42 hodočasnika i dvojica vozača.

"Među hodočasnicima su bila tri svećenika i šest časnih sestara. Ostali su uglavnom hodočasnici laici iz okolice Sokołówa, Konina i Jedlnie kod Radoma, to jest uglavnom iz Mazovječkog vojvodstva. Ali sve ove podatke još moramo provjeriti", dodao je. Autobus je proizveden 2011. godine, i, prema navodima iz ministarstva, bio je tehnički ispravan.

9:06 U autobusu su bile 44 osobe, išli su na hodočašće u Međugorje. Očevidom je utvrđeno da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i sletio s ceste. Pri slijetanju je probio zaštitnu ogradu.

Neizvjesno je zdravstveno stanje dvoje ozlijeđenih kojima se stanje pogoršalo.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski objavio je u subotu navečer da se u Poljsku vraćaju četiri osobe ozlijeđene u tragičnoj nesreći u Hrvatskoj u kojoj je poginulo 12 ljudi.

"Poljska država ne ostavlja svoje građane bez pomoći. Zajedno s poljskim izaslanstvom u Varšavu se vraćaju četiri osobe ozlijeđene u tragičnoj nesreći u Hrvatskoj", objavio je Niedzielski.

Među 32 ozlijeđene osobe, od kojih se četvero vratilo u zemlju, 19 je još uvijek u teškom stanju u pet hrvatskih bolnica. Poljski ministar zdravstva, izvještavaju poljski mediji, potvrdio je da je prognoza za petero njih neizvjesna.

U akciji spašavanja sudjelovalo je 16 timova hitne pomoći iz Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije te 66 vatrogasaca sa 17 vozila iz JVP Varaždin i DVD-ova Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Ščepanje, Radešić i Novi Marof.

Bilo je uključeno i 15 službenika PU varaždinske koji su osiguravali mjesto nesreće i 17 djelatnika Hrvatskih autocesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene