Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova Vlada - staro obećanje. Do kraja godine trebalo bi krenuti u gradnju Pelješkog mosta, poručio je ministar prometa Oleg Butković. No prvo treba projekt prijaviti Europskoj komisiji, raspisati natječaj i nadati se da neće biti žalbi u postupku.


Novoj Vladi Pelješki most jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekta. Stoga ministar prometa Oleg Butković obećaje: 'Krajem godine, ako bude sve išlo po planu i ne bude žalbi u postupku, mi možemo imati gotovu priču oko Pelješkog mosta i možemo započeti radove. To je najbitniji projekt ovdje. U sklopu Pelješkog mosta su i pristupne ceste i zaobilaznica Stona. Vrijednost investicije je 380 milijuna eura'.

Vezani članci Oleg Butković - 3 Butković o europskom novcu koji nam je na raspolaganju: "Velik je to posao, trebat ćemo se namučiti svi zajedno" Spajanje Pelješkog mosta - 2 Poskupljuje li Pelješki most zbog rasta cijena građevinskog materijala? Oglasio se ministar

No prije gradnje, infrastrukturni projekt prvo treba prijaviti Europskoj komisiji i raspisati natječaj. U Vladi se nadaju kako će se most većinski financirati iz EU fondova.

'Ako to bude išlo 85/15 ili u nekom drugom postotku to je politička odluka koju moramo brzo donijeti', kazao je Butković.

Na spajanje juga s ostatkom zemlje građani čekaju - 10 godina. Bivši premijer Zoran Milanović prvo se zalagao za brzu cestu. Pa je ipak shvatio kako je most bolje rješenje. A bivši premijer Ivo Sanader uoči svakih izbora pokretao je nevidljive radove - radovi su se otvarali i zatvarali čak tri puta.

Osim Pelješkog mosta u planu je i gradnja pristupne ceste od Dubrovnika do Zračne luke. Govorilo se danas i o Jadransko-jonskoj cesti. Izoliranosti juga tijekom zime. Jeftinijim avionskim kartama.

'Govorili smo o planovima i projektima Lučkih uprava Dubrovnik i Ploče i o brodogradnji na otoku Korčuli koja također ima svoje probleme', kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Kao i za Pelješki most - većinu novca za ove projekte treba osigurati iz Europskih fondova.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju