Ministar obrane, Mario Banožić
Ministar obrane, Mario Banožić Foto: Marko Lukunic/Pixsell

U Ministarstvu obrane navode kako nije istina da je ministar Mario Banožić namjerno izbjegao odgovor.


Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je danas na svečanoj dodjeli letačkih znakova 25. naraštaju pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu, gdje je nakon svečanosti novinarima odgovarao na pitanja o aktualnim temama. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov pitala ga je o Brodosplitu te o višekatnici na vojnom učilištu.

Vezani članci Neboder Hrvatskog vojnog učilišta - 2 Ministar odustao od jacuzzija, za sve okrivio novinarku Dnevnika Nove TV: Bavi li se USKOK gradnjom vojnog nebodera? Hrvoje Zovko HND zabrinut zbog Banožićeva ponašanja: "Vrlo je jednostavna situacija - imamo novinarku koja svoj posao radi profesionalno i ministre i njegove suradnike koji to ne rade"

"Situacija nije dobra iz onoga što sam čuo, ali mi smo u intenzivnim sastancima s Brodosplitom i projektnim timom. Uvjeravaju nas da sve što se tiče ophodnih brodova i ugovornih obveza koje imaju s Ministarstvom obrane po pitanju završetka ovog projekta, da će to biti sve u redu. Imamo određenu dinamiku završavanja poslova, tako se obavljaju i plaćanja. U tijeku smo potpisivanja 5. aneksa ugovora u kojem bismo još definirali neke stvari", rekao je ministar, no za više odgovora, među ostalima onog o vojnoj višekatnici u Zagrebu, nije imao vremena.

Pezo Moskaljov pitala ga je zašto se boji odgovoriti na pitanja, na što je odgovorio da kasni pokazujući na sat i napustio je konferenciju za novinare.

Kasno poslijepodne o svemu su se oglasili iz MORH-a. Kažu kako nije istiina da je ministar namjerno izbjegao odgovor te da je vrijeme za izjave bilo ograničeno.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti. 

"U članku pod naslovom "Kakav manevar ministra! Nakon pitanja novinarke Nove TV Banožić se odjednom sjetio zašto hitno mora otići", koji je objavljen na portalu dnevnik.hr u petak 18. lipnja 2021. godine, objavljena je netočna i neistinita informacija kojom se kompromitira čast i ugled ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića.

Radi istinitog informiranja javnosti Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Naime, u predmetnom tekstu aludira se kako je ministar obrane Mario Banožić namjerno izbjegao odgovor novinarke Ivane Pezo Moskaljov te kako obaveze koje je spomenuo kao razlog odlaska s tiskovne konferencije, nisu bile opravdane.

U predmetnom članku nije izneseno činjenično stanje iz kojeg je vidljiv kompletan tijek izjava za medije na kojoj je ministar obrane odgovarao na sva postavljana pitanja novinarke Pezo Moskaljov i ostalih predstavnika medija.

Iako je predstavnicima medijima od strane ministra obrane i djelatnika Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a pojašnjeno u nekoliko navrata kako je vrijeme za izjave ograničeno isključivo zbog odlaska ministra obrane Marija Banožića na Slunj gdje se danas održalo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“, predmetni članak koncipiran je tendenciozno s ciljem narušavanja ugleda Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Obzirom na navedeno činjenično stanje, molimo da reagiranje Ministarstva obrane Republike Hrvatske objavite u cijelosti", stoji u priopćenju MORH-a.