Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrazovanja Željko Jovanović kaže da su neki prijevoznici iskorištavali dosadašnji model sufinanciranja kako bi povisili cijene nastojeći ostvariti dodatnu dobit.


Vlada je danas utvrdila maksimalne iznose po kilometru za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza učenika, a ministar obrazovanja Željko Jovanović objasnio je da se time želi spriječiti daljnje podizanje cijena prijevoznika koji žele ostvariti dodatnu dobit.

"Ograničili smo maksimalan iznos s obzirom na kilometražu, kako bi se spriječilo da neki prijevoznici dižu cijene nastojeći ostvariti dodatnu dobit, što se pokazalo u ovom periodu", rekao je Jovanović, naglašavajući da prijevoznici od sufinanciranja prijevoza ostvaruju značajnu dobit.

Vezani članci Slika nije dostupna Čačić: Rušit ću vladu ako ukinu sufinanciranje prijevoza učenika; Vlada: Sufinancirat ćemo ga i dalje Slika nije dostupna Evo zašto Vlada namjerava zatvoriti neke škole

>> U Međimurju razotkriven kartel autobusnih prijevoznika

"Dio njih pokušava ostvariti dodatnu dobit i zbog toga smo predložili da i dalje sufinanciramo 75 posto, ali određujemo maksimalne limite, iznad kojih očekujemo da županije u pregovorima s prijevoznicima osiguraju da ne bude daljnjeg poskupljenja", naglasio je Jovanović.

Izvijestio je da je sufinancirani međumjesni prijevoz do sada koristilo 73.229, odnosno 41 posto od ukupno 179.546 učenika. Mjesečna karta u prosjeku je koštala 633 kune, a prosječna udaljenost iznosila je 18 kilometara. Sufinancirani prijevoz u postotku je najviše učenika koristilo u Krapinsko-zagorskoj županiji (71 posto).

Ministar je izvijestio i da 9.245 učenika putuje vlakom, što prijevoz čini znatno jeftinijim. Cijena mjesečne željezničke karte u prosjeku iznosi 271 kunu, a autobusne 683 kune.

Istaknuo je da je država uredno podmirila troškove za rujan, listopad i studeni, a da su u tijeku izračuni za prosinac, što, kaže Jovanović, pokazuje da su sumnje nekih županija bile neopravdane. Izvijestio je da je za sufinanciranje prijevoza učenika u ovogodišnjem proračunu osigurano 250 milijuna kuna.

Vlada je donijela i odluku o angažiranju novih 100 osoba na poslovima unosa podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova na razdoblje od četiri mjeseca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook