Ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz)
Ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz) Foto: Pixsell, Duško Jaramaz

Zagrebački Županijski sud odlučit će o osnovanosti optužnice protiv trgovačke sutkinje Vesne Malenice, stečajnog upravitelja Pere Hrkaća i njihovih suoptuženika idući tjedan nakon što optužno vijeće sasluša svjedoke pretraga i zatraži uvid u naloge za tajno prisluškivanje tijekom istrage.


Maleničini i Hrkaćevi branitelji ponovno su zatražili na sjednici optužnog vijeća da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora, a sporne su im i pretrage, doznaje Hina na sudu.

Obrana ima pravo na žalbu na odluku suda o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud.

Pored Hrkaća i Malenice, Uskok je u svibnju 2020. podigao optužnicu protiv Hrkaćeve suradnice Tatjane Kušec te poduzetnika Miroslava Mitaka, Milana Lučića i Josipa Debića. Njih šestero se tereti da su, djelujući kao zločinačko udruženje od kolovoza 2008. do studenog 2017., zaradili više od 13 milijuna kuna te oštetili tvrtke u stečaju za više od 45 milijuna kuna.

Provjereno: Seksualno uznemiravanje - 12 Stegovno povjerenstvo odlučilo: Profesor s Veterinarskog fakulteta počinio tešku povredu radne dužnosti

Motocikl prometne policije, ilustracija Policajac u centru Zagreba starom forom pokušao podebljati kućni budžet: Pet mu Mažuranića, što ću s vama?

Riječ je o prvom slučaju u kojem je stečajni upravitelj optužen da je u sprezi sa sutkinjom zagrebačkog Trgovačkog suda koja ga je postavila i nekolicinom poduzetnika novac s računa stečajnih dužnika prebacivao na druge račune, davao pozajmice, kredite, preprodavao poslove i kampove na obali, a sve kako bi pogodovao sebi ili svojim suradnicima.

Sutkinja Malenica i Hrkać se terete da su u stečajnim postupcima koje su vodili Glumina banku oštetili za više od 20 milijuna kuna, Glumina gradnju za tri milijuna kuna, Amforu Maris za 15,5 milijuna kuna, TŽV Gredelj za 1,6 milijuna kuna te da su u još 11 stečajnih postupka te tvrtke oštetili za još 11 milijuna kuna.

Hrkaća se tereti i za zapošljavanje poznanika

Hrkać se tereti i da je radnike Gredelja tražio da mu besplatno obavljaju građevinske radove na njegovim ili sutkinjinim nekretninama, a tereti se i da je nezakonito zapošljavao članove svoje obitelji, prijatelje i poznanike.

Po Uskokovim sumnjama Hrkač je izvukao 12 milijuna kuna iz Glumina banke preko ugovora o pozajmicama koje je potpisivao sa samim sobom – ispred Glumina banke i neke od niza drugih tvrtki u kojima je vodio stečajeve. Tatjana Kušec je pritom pripremala dokumentaciju, operativno provodila plaćanja i vodila evidenciju zajmova, dok je Malenica te transakcije nadzirala i odobravala ih kao sutkinja.

Uskok u optužnici tvrdi da je Malenica, iskorištavajući svoj položaj sutkinje, otvoreno zagovarala interese svojih suradnika pri čemu je sprječavala vjerovnike u preispitivanju Hrkaćevih izvješća. Uz to, Uskok tvrdi da je sutkinja jamčila za Lučićeve tvrtke prilikom dogovorene kupoprodaje zemljišta.

Uzimanje brisova za testiranje na koronavirus, ilustracija Najveći svjetski proizvođač cjepiva dovoljno doza imat će tek od kolovoza: Ovaj tjedan očekuju vrhunac vala uz 24 milijuna zaraženih

Koronavirus, ilustracija Dobre vijesti iz županije koja je donedavno bila u lockdownu, drastično se smanjio udio novozaraženih

Kad se neki od 'vanjskih' stečajnih upravitelja u lancu izvlačenja novca ne bi slagao s njihovim načinom rada, Malenica bi ga smijenila i postavila novog. Tako je na čelo jedne od tvrtki u stečaju došla i kasnija Uskokova prikrivena istražiteljica koja je tajno snimila razgovore s osumnjičenicima u akciji koja je rezultirala uhićenjem Malenice, Hrkaća i ostalih.

Sutkinja Malenica je nakon uhićenja u studenom 2017. udaljena s dužnosti, a Uskok je nakon uhićenja tražio da sud njoj i Hrkaću blokira imovinu u vrijednosti do 10 milijuna kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju