Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Buljubašić

Odgođeno suđenje Mravku, nisu došli Dorić i Crnić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem predsjedniku HEP-a Ivanu Mravku i još četvorici rukovoditelja tog javnog poduzeća u slučaju Buljubašić na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno je zbog nedolaska optuženih Željka Dorića i Antuna Crnića.

Optužene se tereti da su Buljubašiću priskrbili nezakonitu korist veću od 600 tisuća kuna, a svoje poduzeće oštetili za oko 760 tisuća kuna.

Obrana je sudu nedolazak dvojice optuženika opravdala njihovim zdravstvenim problemima. Dorićev odvjetnik objasnio je da njegov branjenik nije primio poziv no da bi se svejedno odazvao, ali to nije u mogućnosti zbog zdravstvenih problema za koje će dostaviti medicinsku dokumentaciju.

Za Crnića je rekao da je teško bolestan i već mjesec dana u bolnici te da je neizvjestan tijek njegova liječenja i ozdravljenja. Zbog toga je početak suđenja odgođen za 14. ožujak.

U slučaju Buljubašić zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti Ivana Mravka i četvoricu suoptuženika da su fiktivno u HEP-u zaposlili povratnika iz Australije Radu Buljubašića koji je četiri godine primao plaću i po povlaštenoj cijeni od te tvrtke kupio stan, a zapravo cijelo vrijeme radio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

U slučaju Buljubašić negirao krivnju

Mravkov branitelj Branko Šerić izjavio je nakon ročišta novinarima ispred Suda da je njegov branjenik u svim predmetima pokrenutim protiv njega govorio istinu, da je u nekima priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom, ali da će u slučaju Buljubašić negirati krivnju.

Šerić tvrdi kako je smiješno pretpostaviti da predsjednik uprave u tvrtki s 14 tisuća zaposlenih može kontrolirati svakog radnika. Dodao je da je obrani otežan posao jer tužiteljstvo u optužnici nigdje ne spominje gdje je Buljubašić stvarno radio, odnosno je li negdje konobario ili je radio u središnjici HDZ-a. To je inače sam Buljubašić inače priznao u medijima nakon izbijanja afere.

'Ako je on stvarno radio u HDZ-u morat će netko doći iz te stranke i to objasniti,' rekao je Šerić. Mravak je pak kazao kako od početka govori samo istinu te da bi volio da se na njegovim slučajevima pravo i pravda potvrde. Na upit što misli o bivšem premijeru Ivi Sanaderu nije želio odgovoriti.

Kazao je da je HEP državna tvrtka te da ako je dobivao naloge od bivšeg premijera, dobivao ih je od vlasnika tvrtke. Kazao je da se nakon takvih naloga uvijek savjetovao sa stručnim službama HEP-a koje bi mu potvrdile da nema kršenja zakona nakon čega bi on potpisivao suglasnost na odluke. Mravak je rekao da od 1. siječnja ove godine više nije zaposlen u HEP-u jer je otišao u mirovinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene