Moguća najava zabrane štrajka i njegovo neplaćanje sindikatima su, čini se, dali vjetar u leđa. U štrajku je u ponedjeljak bio rekordan broj učitelja u osnovnim školama, čak 97 posto. Nastave nije bilo u cijeloj Hrvatskoj, a u štrajk će u četvrtak i fakulteti.

Galerija


Treći tjedan štrajka trebao bi biti tjedan odluke. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u nedjelju da će razmisliti o zahtjevu za sudskom zabranom štrajka ili mogućoj Vladinoj odluci da se štrajk ne plati. Nakon tih najava - odaziv u štrajku nikad veći.

Vezani članci Josip Aladrović (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Ministar Aladrović očekuje skori kraj štrajka: "Ovo nije ugodna situacija" Prosvjed prosvjetara na Markovu trgu (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 5 Prosvjetari s Markova trga Vladi poslali poruku: ''Sramite se! 17 dana ste nas ignorirali, pravite se da ne znate naše zahtjeve''

Resorna ministrica Blaženka Divjak ne slaže se s kolegom u Vladi oko najave zabrane štrajka ili neplaćanja. "Ja mislim da takve najave treba izbjegavati, iz dva razloga. Prvi je taj da treba čuvati dostojanstvo učitelja, koji koriste svoje ustavno pravo i bore se za bolji status."

Sati u štrajku mogu se i nadoknaditi, dodala je resorna ministrica. Štrajkat će u četvrtak i fakulteti. Svaki tjedan po jedan dan - dok se i njihovu nenastavnom osoblju ne povećaju koeficijenti. Očekuju da će se s njima solidarizirati i profesori.

Vlada pak ne odustaje od ponude od šest posto svim javnim i državnim službenicima. Od 10. listopada bez pomaka - štrajk u školama u utorak se nastavlja u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Reporterka Barbara Štrbac o ovoj je gorućoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarala s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Štrajk u školama ušao je u treći tjedan, kada ćete sjesti sa sindikatima?

Kada govorimo o nezadovoljstvu, prošli tjedan smo iskomunicirali ono što predlažemo kao rješenje za to nezadovoljstvo. Predlažemo rješenje koje zadovoljava financijsko traženje sindikata učitelja, osnovnih i srednjih škola, ali i financijske apetite drugih službi.

Ali učitelji to ne žele. Oni žele nešto drugo.

Mi smo razgovarali s učiteljima koji su u štrajku, u ranijim fazama. Bili smo spremni na dogovor. Nudili smo kompromis. Da bismo se dogovorili, potrebno je dvoje. Potrebno je popustiti malo i sa strane učitelja. Mi smo vrlo svjesno popustili u svojim početnim pozicijama.

Ali oni ne popuštaju, što sada? 

Ako govorimo o razgovorima, ako govorimo o pregovorima, onda svaka strana mora imati svoju dozu popuštanja. Svaka strana mora artikulirati svoje zahtjeve, ali i biti spremna na popuštanje. Ako govorimo o pregovorima, svi moraju malo ustuknuti. Nismo primijetili da su sindikati na to spremni, ali bez obzira na to, ponudili smo rješenje.

U kojem slučaju ćete prekid štrajka tražiti sudskim putem?

Mi smo danas u komunikaciji od sindikata mogli vidjeti da spominju prijetnje sudskom zabranom štrajka. Mi ne koristimo prijetnje, mi koristimo pregovaračke alate, na koji način možemo riješiti problem, da pregovaramo za stolom. Međutim, očito druga strana...

Imate li argumente pred sudom?

Nismo došli u fazu da govorimo o sudskoj zabrani štrajka. Mi smo komunicirali da su to opcije koje su na stolu, ali mi se za te opcije nismo odlučili. Mi želimo riješiti problem, ponudili smo rješenje. Čekamo da druga strana popusti u svojim zahtjevima.

Vi ste podigli plaće čak i onima koji nisu to tražili. Zbog toga se bune poslodavci. Kažu, previše se toga plaća, a ne vidimo da se usluga nešto poboljšala.

Želimo cijeli sustav staviti na stol, cijeli dizajn sustava plaća želimo staviti na stol i razgovarati kako taj sustav plaća treba izgledati u budućnosti. Želimo razgovarati o uredbi i dodacima i o temeljnom kolektivnom ugovoru kako bi definirali složenost poslova, kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo.

Koliko će to koštati?

Ne znamo koliko će to koštati, ali to će sigurno dugoročno donijeti stabilnost sustava. Pokušat ćemo to financirati iz fondova EU.

To je sve dugoročno, ali kratkoročno imate problem.

Kratkoročno imamo problem za koji nudimo rješenje. Druga strana očito na to ne pristaje. Možemo još vidjeti koje su mogućnosti, ali moramo biti svjesni da druga strana ima svoje financije kakve su tražili na početku zadovoljene. Dakle povećanje plaća koje je traženo u brutto i netto iznosu je ispoštovano s našim prijedlogom i očekujemo da druga strana na to reagira malo pozitivnije.

Do kada će te čekati da druga strana postane spremna na razgovor?

Mi možemo čekati, ali ovdje nije žrtva Vlada niti učitelji, ovdje su žrtva djeca. Svako odgađanje nastave nosi sa sobom neke posljedice.

Jel i to košta nešto više? Odgađanje nastave?

Mi smatramo da ne košta. Mi smatramo da ćemo to pokriti s budžetom koji imamo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr