Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od sljedeće godine konačno bi se i na domaćem tržištu trebala početi prodavati biogoriva, prije svega biodizel. Naime, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u skladu s Vladinom uredbom o kakvoći biogoriva priprema Plan stavljanja biogoriva u promet na domaće tržište kojim se određuje obvezna godišnja količina biogoriva koju će svaki dobavljač goriva morati staviti u promet na domaće tržište u 2007.Vlada i Ministarstvo su se na to odlučili jer žele da zbog zaštite okoliša do kraja 2010. udjel biogoriva u ukupnoj potrošnji goriva bude do 5,75 posto. Obveze dobavljača o tome koliko biogoriva moraju ponuditi izračunat će se na temelju količine benzina i dizela koji prodaju, piše Vjesnik.
 
Prema uredbi, tržištu se mogu ponuditi sljedeća biogoriva: čisti biodizel ili pomiješan s eurodizelom, benzin u koji je umiješano biogorivo, bioetanol umiješan u tekuće naftno gorivo do 85 posto, bioplin, čisto biljno ulje i druge tekućine dobivene iz biogoriva.

Vezani članci Gorivo / Ilustracija Plenković produžuje uredbu o ograničavanju cijena goriva: "Pratimo situaciju..." Cijene goriva Novi udar na novčanike: Od ponoći ponovno poskupljuju sva goriva

Očekuje se da će se na tržištu prvo pojaviti čisti biodizel ili pomiješan s drugim gorivima jer u Hrvatskoj u Ozlju već postoji jedna manja tvornica biodizela, a priprema se gradnja još nekoliko dok se, primjerice, gradnja tvornice bioetanola tek planira u Županji.
 
Kako do sada nije bilo većeg interesa za prodaju biodizela u Hrvatskoj niti propisa koji bi dobavljače goriva obvezivali na prodaju biogoriva, ozaljska tvrtka Modibit izvozi najveći dio proizvedenog biodizela. 


Na to utječe i činjenica da je uz sadašnje namete na cijene goriva biodizel skuplji od običnog dizela pa su trgovci vjerojatno opravdano zaključili da takvo skuplje gorivo unatoč ekološkoj koristi ne bi privuklo veći interes vozača.
 
Ali to bi se moglo uskoro promijeniti zbog najavljene obvezne prodaje biogoriva od sljedeće godine. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva najavilo je uvođenje državnih poticaja za organizirani uzgoj uljane repice za proizvodnju biodizela.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju