Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh u Slavonskom Brodu

Škola koja je iz EU fondova izvukla 4 MILIJUNA eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za razliku od mnogih hrvatskih gradova, ova škola unatoč krizi zna uspješno voditi svoje kolektive i svoje financije.

Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda. Za opremanje škole i podizanje pedagoških standarda iz europskih su fondova povukli gotovo 4 milijuna eura - što nije uspjelo mnogim gradovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko će biti novi vlasnici? Vrhunac velike bitke za Fortenovine tvrtke: Dnevnik Nove TV doznaje tko su ponuđači, u igri i dva snažna domaća igrača Školski pribor - 4 Kreće škola Pogledajte što rade roditelji i djeca posljednji dan prije početka nove školske godine

Umjesto da sjede skrštenih ruku, učenici i nastavnici učili su pisati projekte. Rezultati nisu izostali. Brodski srednjoškolci danas čak i kloniraju biljke.

Umjesto krede i ploče najsuvremeniji mikroskopi. Umjesto učionica laboratoriji. Slavonsko-brodska škola budućnosti. 'Spojimo praktični dio s knjigom tako da dobijemo, maltene, savršenstvo', kaže učenik Domagoj Smoljo.

Oprema kakvu nastavnici u većini naših škola mogu samo sanjati. 'Neusporedivo. Jedna riječ, ništa drugo, neusporedivo. Naravno da ste zadovoljni kad možete pružiti učenicima znanje', kaže nastavnica Ljiljana Herceg.

Skupa je oprema kupljena europskim novcem. Do njega su učenici i nastavnici došli sami.

'Mi smo bili jedna škola koja je bila skromna, nije imala rezultate. Htjeli smo biti škola koju žele i učenici i studenti, koja treba lokalnom gospodarstvu, koja treba državi i jednostavno smo morali- išli na edukaciju kako se pišu projekti, kako se sredstva povlače', priča ravnatelj škole Vlado Prskalo.

Škola u koju se svi žele upisati

Iz europskih fondova povukli su gotovo 4 milijuna eura i postali škola u koju se svi žele upisati.

'Mi smo imali raspisanih 222 slobodna mjesta, a kandidiralo je 1256 učenika koji su se željeli upisati u našu školu', kaže ravnatelj.

Upisali su se najbolji. U školi uče, proizvode, čak i kloniraju biljke. Uz školu nastao je i istraživački centar.

'Učenici nam pomažu u svoj proizvodnji, tako da svaka biljka koja se nađe na tržištu, u nju je utkan i rad naših učenika', kaže Marko Šimić iz Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja.

Nema dana da u školi nemaju goste-predavače.

'U Nizozemskoj poljoprivredi veliki je izazov fokus pomaknuti s tradicionalne proizvodnje na onu koju potrošači žele', rekao im je Maarten Wegen iz nizozemskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

I to su mladi Brođani već primijenili. Među prvima u Hrvatskoj proizvode sadnice paulovnije i stevije. Sve što proizvedu, prodaju. A sve što nauče primijenit će na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene