Benzinska postaja, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Benzinska postaja, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Od utorka su porasle cijene goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj. Pun spremnik benzina u prosjeku je skuplji za 15,5 kuna.


Cijena benzinskih goriva porasla je s 10,07 na 10,32 kune po litri. Dizelska su goriva s dosadašnjih 9,87 kuna skočila na 10,06 kuna. Porasle su i cijene plinskog ulja, s prošlotjednih 5,30 kuna na 5,55 kuna.

Vezani članci Čovjek ulijeva gorivo Od danas skuplje gorivo: Nakon dva tjedna pada cijena vozače čekaju neugodne vijesti Gorivo, ilustracija Dobre vijesti za vozače: Od ponoći bi gorivo trebalo poprilično pojeftiniti

Novu, višu cijenu ima i autoplin. Za razliku od dosadašnjih 4,33 kune, nova je cijena autoplina 4,52 kune, objavilo je Ministarstvo gospodarstva na stranici koja prati kretanje cijena goriva.

Portal Cijene goriva objavio je da je pun spremnik benzina nakon novog poskupljenja skuplji za 15,5 kuna, dizela za 9,5 kuna, a autoplina za 8,5 kuna.

Podsjetimo, cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su prošloga tjedna oko šest posto, što je posljedica napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je proizvodnja srezana za više od pet milijuna barela dnevno ili pet posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 6,7 posto, na 64,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,9 posto, na 58,10 dolara. To je najveći tjedni skok cijena od siječnja ove godine.

Početkom prošloga tjedna cijene nafte skočile su i više od 20 posto zbog strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte nakon napada na dva saudijska postrojenja 14. rujna, ali i zbog geopolitičkih napetosti koje su ti napadi izazvali.