Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 posto ih ne ide na pregled

Istraživanja pokazala zabrinjavajući trend: Sve više djece u Hrvatskoj slabovidno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka godine roditelji četverogodišnje djece na kućne adrese dobivaju pozive za redovite očne preglede, no jako mali broj se odazove na pregled koji potencijalno može spriječiti propadanje vida djece.

Istraživanja su pokazala kako je sve više djece u Hrvatskoj slabovidno. Zato od 1. siječnja 2019. roditelji svih četverogodišnjaka dobivaju pozive za pregled na kućne adrese.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje"

Nažalost, manje od 50 posto ih se odazove pregledu. Osam posto djece u Hrvatskoj je slabovidno. Gotovo dvostruko više od svjetskog prosjeka.

Dječak Andrija nije među njima. Pokazao je to preventivni pregled na slabovidnost, koji je od prvog dana ove godine obvezan za sve četverogodišnjake.

"U toj dobi od 4 godine dovoljno rano možemo otkriti ambliopiju, liječiti i izliječiti do 7. godine jer tada je završen proces sazrijevanja vidnog dijela mozga" objašnjava specijalizantica oftalmologije i optometrije Ana Križanović.

„Nose naočale kao dno tegle jer roditelji nisu otišli na vrijeme, nisu bili informirani i napravili su problem i sebi i djetetu. Ovo je fenomenalna stvar da znam na vrijeme ima li problema i da ga mogu riješiti“ sretan je zbog pregleda Andrijin tata, Dejan Aćimović.

Nema uputnica, nema naručivanja. Dobije se poziv s datumom i mjestom pregleda. A čini se kako to nije dovoljna motivacija roditeljima. Manje od polovice ih je dovelo djecu na pregled.

„Stvar je u tome da se djeca ne žale da slabo vide jer nisu ni svjesni da slabo vide. Koliko god mutna bila ta njihova slika, to je jedina slika svijeta koju poznaju“ tvrdi doktorica.

Roditelji mogu primijetiti bijeg oka ili da djeca približavaju stvari. Ali u većini slučajeva, simptoma slabovidnosti nema. Izato su preventivni pregledi važni.

Glavna sestra očne poliklinike sveti Duh, Anamarija Sekulić, objašnjava kako je riječ o testu za ispitivanje vidne oštrine koji se sastoji od 4 znaka koja dijete samo imenuje. „Djeca su odlični pacijenti, vrlo brzo izgube bilo kakav strah, ovo je više kao dječja igra“, dodaje Sekulić.

Dječja igra koja dovede do izlječenja u 90% slučajeva, samo ako se otkrije na vrijeme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene